Gubbarna i kostym är de enda som tjänar på en mästarcup

Thomas Tynander: Cupen kommer oerhört olägligt för Frölunda

HOCKEY

Frölunda ska spela europeisk mästarcup och jag tycker det är kasst.

Tre matcher på tre dagar i en turnering som ingen bryr sig om.

Det sliter på redan slitna spelare – som sen ska hem och lira match varannan dag fram till OS.

Men säsongen är styrd av herrar i kostym.

Ingen bryr sig om European Champions Cup i Ryssland.

Men Frölunda är kallade och nu finns anledning att oroa sig för att det skadedrabbade laget tar ytterligare stryk.

Och stjärnorna drabbas.

Precis som under Tommy Boustedts tid ägnas allt mer istid åt förstafemman, som dominerar både i powerplay och boxplay. Killarna medger att de spelas hårdare nu än under senare säsonger – och orsaken är förstås att resten av gänget till stor del består av orutinerade rookies. Matchningen är hur naturlig som helst – men långsiktigt kan det bli ett problem, när matcherna nu ligger så titt (12 på 26 dagar) fram till OS-uppehållet.

Pengarna styr

Cupen i Ryssland kommer oerhört olägligt för Frölunda – och förstafemman.

Det är såna här dagar en åskådare och supporter har orsak att bli lätt förbannad. Pengar och män i kostymer styr att vi har så förbaskat många seriematcher. Att sen tvingas lämna Sverige för spel i en ointressant mästarcup gör läget ännu värre.

Spelarna är bra tränade och i NHL matchas de ju ännu hårdare, kanske kan tyckas. Ändå är det skillnad på både bredd och spelsätt. Jag är rädd att även en kille som Joel Lundqvist, som spelat allt i vinter, även i Tre Kronor, är halvt utbränd i april – när SM-finalerna spelas.

En planerad avstickare till Spanien under OS lär knappast hjälpa.

Jag hoppas jag har fel.

?

I början på säsongen kände jag igen spelarna i Frölundas omklädningsrum.

Men jag ser nya ansikten varje gång och nu känns det som halva laget nästan borde vara i säng så sent som matcherna spelas.

Jag har skrivit tidigare att det måste finnas en lucka i taket nånstans där de trillar ner om ”Lillis” Lundh drar i snöret, och i går hade han varit där och ryckt igen. Nu har halva juniorlaget testat på elitserien och de ser alla ut att ha Jonas Johnson eller Magnus Kahnberg som förebilder.

Nästa säsongen lär klubbledningen knappast jaga tunga nyförvärv, trots att laget riskerar att förlora ett par profiler till NHL. Ersättarna finns redan i huset.

Tomi Kallio toppar elitseriens poängliga, tillsammans med Andreas Karlsson i HV 71.

Ge killen ett kontrakt, Frölunda!

Kallios agent har lagt ett motbud till det förslag klubben erbjöd – och nu måste det hända något. Tomi Kallio är värd en bättre lön och här måste Frölunda sluta dribbla i korridorerna. Målsättningen ena dagen är att bli bäst i Europa, men nästa dag säger sig ledningen inte kunna matcha lönerna på kontinenten.

Det går inte att bromsa till sig framgång.

?

Kirill Starkov vågar inte följa med till St Petersburg för spel i mästarcupen – av risk för att bli inkallad till rysk militärtjänstgöring i två år.

Jag har aldrig hört ett bättre argument för att inte spela hockey.

Många puckar går utanför.

Det är lätt att sakna Daniel Alfredssons prickskytte från slutspelet. Jag blir alldeles varm inombords när jag blundar och ser det framför mig igen.

Och ”Affe” vilade sig i form.

Ytterligare kanske ett argument till varför inte förstafemman bör pressas för hårt.

Thomas Tynander