Tidsresa på Hovet

Slutsålt, stor klack – och Dif vann

Foto: BILDBYRÅN
kungen på hovet Per Eklund sänkte Färjestad med sina tre mål.
HOCKEY

Det var slutsålt, den stora klacken sjöng hela matchen och Djurgården slog Färjestad.

Närmare en tidsmaskin än så kommer man inte.

– Värsta deja vu-upplevelsen, sade tränaren Challe Berglund efter 4–2-segern.

Djurgården hade inför matchen förlorat samtliga tre möten med FBK under säsongen och bara mäktat med tre futtiga mål. Men när supporterföreningen Järnkaminerna firade 25 år och Dif tillfälligt flyttade ut från Globen så hände det lustiga saker.

Det var inte 1984 – även om det kunde kännas så.

Vissa av klackens nidvisor om AIK-backen Mats Albas näsa (som Håkan Södergren krossade i SM-finalen just 1984) och FBK:s Håkan Loobs sexuella preferenser doftade åttiotal, och även storleken på Djurgårdsklacken – det så kallade apberget – som fyllde hela den ena kortsidan kändes som forna tider.

Efter slutsignalen såg det ut som att spelarna vunnit SM-guld när de tackade fansen.

Tre mål av Eklund

– Det betydde massor. Det var helt fantastiskt, man fick en massa extra energi. Hoppas det kommer se ut så här nu framöver, sade tremålsskytten Per Eklund.

Det krävdes spel i fem mot tre två gånger om för att Djurgården skulle göra mål. Eklund gjorde båda målen från identisk position vid målvaktens bortre stolpe. Vid 3–0 var det tvärtom, då han vispade in pucken från mittlinjen.

I slutperioden blev det spännande. FBK reducerade två gånger på 17 sekunder – men det krävdes mer för att få stopp på Djurgården denna dag.

Tårar i båset

Jimmie Ölvestad kunde kontra in 4–2 i spel fyra mot sex i slutminuterna och de drygt 8000 åskådarna som hittat till Hovet gick hem med ett leende.

Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi:

– När jag och Challe tittade på varandra inför matchen så hade vi tårar i ögonen. Publiken gjorde att vi hade en extra spelare på plan idag. Helt fantastiskt, sade han.

– Spelarna var beredda att äta upp pucken på slutet för att förhindra att den skulle gå in. Underbart med sådan vilja.

Djurgården tog sig nu upp på slutspelsplats – en plats de lär behålla om publiken fortsätter att komma.

Även det kändes lite overkligt.

TT