Luleås tredje mot Modo

Machulda stor hjälte i slutet

HOCKEY

Luleå tog tredje segern mot Modo i elitserien den här säsongen och den andra på bortaplan: 3–2 sedan Vladimir Machulda avgjort i power play med 42 sekunder kvar.

Luleås stora matchhjälte var dock målvakten Tero Leinonen.

– Han var skillnaden mellan lagen, ansåg också Luleås tränare Slavomir Lener.

– Modos målvakt Karol Krizan var fantastisk när dom vann med 1–0 i Luleå, nu var det Teros tur att kliva fram, sade Lener.

Matchen blev jämn, intensiv och dramatisk. Modo skaffade sig slagläge genom att göra första periodens enda mål, i power play.

Det var kvitterat av Luleå efter sju minuter i andra, också ett power play-mål.

– Vi var inte riktigt med första tio i andra och fick betala för det, konstaterade Modo-tränaren Harald Lückner.

Modo kom dock igen och gick in i tredje perioden med 2–1-ledning, än en gång efter ett power play-mål. Luleå såg lite hetare ut i början på tredje perioden och lyckades

också kvittera tidigt genom Jonas Nordquist.

Time out gav fart

Sedan stod det länge och vägde, men efter en time out av Harald Lückner blev det plötsligt fart på Modo, som radade upp chanser.

Det var då Tero Leinonen på allvar klev in i handlingen. Han gjorde fyra kanonräddningar på tre minuter – innan Luleås forward Vladimir Machulda avgjorde matchen med 42 sekunder kvar i power play.

Faktiskt hade Modo två jättechanser till när man tagit ut Krizan på slutet, men Leinonen gjorde två nya toppräddningar.

– En jämn match som vi vann tack vare Tero Leinonen. En av de bättre matcherna vi gjort, tyckte Slavomir Lener.

Harald Lückner var också nöjd med spelet:

– Vi borde ha fått poäng, det känns surt. Tyvärr fick vi betala ett pris för att vi har få backar.

För få backar

Modo började med fem försvarare, men tvingades spela i två perioder med två backpar sedan Vladimir Sicak skadats. En av de kvarvarande backarna, Jesper Damgaard, tog två raka utvisningar på slutet och på den andra avgjorde Luleå.

– Jesper var trött helt enkelt, sade Lückner – och gav förbundet en kraftig känga.

– Det är skandal att vi inte får hem JVM-spelarna. Herregud, det går ju flyg världen runt hela tiden. Nu får spelarna sitta borta i Kanada i två dagar, när de behövs här.

Modo hade fyra spelare med i JVM, varav tre backar. Och risken är nu stor att laget måste spela med två backpar från start i lördagsmatchen borta mot Timrå.

Luleås matchvinnarvapen - förutom Leinonen då - var kedjan med Machulda, Thomas Koch och Lubos Bartecko. Andreas Salomonsson var bäste forward i Modo och på banan.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM