Viljan fick SSK att lämna jumboplatsen

Hallin: Det var därför vi spöade dem i dag

HOCKEY

Södertälje lämnade jumboplatsen i elitseriehockeyn efter att ha besegrat serieledaren HV71 med 6–3 (2–1, 2–1, 2–1).

– Vi ville mer och det var därför vi spöade dem idag, sade SSK:s sportchef Mats Hallin.

Det var första gången på nästan två år som Södertälje besegrade HV 71 i tävlingssammanhang – senast var den 25 januari 2004 då SSK vann med 5–2 i Kinnarps Arena.

Södertälje grundlade segern i första perioden efter varsitt mål av Anze Kopitar och Erik Norbäck. Båda målen kom till efter felpass från elitseriens skyttekung Andreas Karlsson, som dock revanscherade sig genom att göra ett mål och en assist i andra respektive tredje perioden.

Men Karlssons poäng hjälpte inte HV 71 som fick jobba i uppförsbacke hela matchen. Gästerna kom aldrig närmare än ett måls underläge, trots flera bra kvitteringsmöjligheter vid ställningen 2–3.

– Vi kom på mellanhand och förlorade alldeles för många närkamper, sade HV:s tränare Pär Mårts.

Fick andrum

Det var slovaken Miroslav Zalesaks 4–2-mål i slutminuten av andra perioden som gjorde att Södertälje fick lite andrum inför de 20 sista minuterna. Framspelad av Tomas Kollar slog han in det psykologiskt viktiga målet bara 38 sekunder från periodpausen. SSK fick inleda slutperioden med en man mer på isen sedan Johan Halvardsson dragit på sig en utvisning precis i slutet av andra perioden. Det gav utdelning direkt. Efter bara 18 sekunder gjorde Justin Mapletoft sitt sjunde mål för säsongen, och ökade på till 5–2.

Även Södertäljes 3–1-mål kom i numerärt överläge men SSK hade ännu fler möjligheter i andra perioden. Gästande HV drog på sig utvisning efter utvisning i mitten av perioden – men Södertälje lyckades inte få in pucken. HV utnyttjade sina egna numerära överlägen, både 1–2 och 2–3 kom i spel fem mot tre.

Björn Melin reducerade visserligen till 3–5 mindre än en minut efter Mapletofts mål, men närmare än så kom inte HV. Södertälje vann rättvist och visade betydligt bättre inställning.

Knappade in på Brynäs

– SSK krigade ner oss och vi var inte på tårna den här matchen, sammanfattade Mårts.

I och med segern knappade Södertälje in en poäng på Brynäs, som besegrade Luleå på övertid.

– Vi har fortfarande långt kvar och det gäller att vi fortsätter vinna på hemmaplan. Vi har inte råd att torska så mycket mer, sade Hallin.

I nästa omgång ställs SSK mot Linköping hemma i Scaniarinken.

– Kan vi vinna mot HV kan vi vinna mot Linköping, sade Hallin.

Jenny Danielsson/TT