Färjestad hetare med Nordström tillbaka

Strömberg: Leksand fick stora problem

HOCKEY

Leksand hade inte sin bästa dag.

Då dominerade Färjestad stundtals rejält.

– När vi kom hårt, brett och med hög fart som i andra perioden fick Leksand stora problem, säger Leif Strömberg, tränare i Färjestad.

Färjestad vann elitseriemötet med 5–2 (2–0, 3–0, 0–2).

Färjestad har blandat och gett friskt i elitseriehockeyn så här långt. Hemmapubliken har bjudits på skönspel i vissa matcher medan spelet och framför allt målskyttet gått i baklås på bortais, som senast mot Djurgården på trettondagsafton.

Mot Leksand var det grannlåt som gällde i åtminstone två perioder.

– Trots 2–0-ledning efter första perioden tycker jag att vi fuskade lite. Vi var inte snabba nog, säger Strömberg som fick se Jesper Mattsson (1–0) och Thomas Rhodin (2–0) hitta målet.

Leksand inledde godkänt, men föll sedan i dvala.

– Färjestad fick sitt första powerplay i sjätte minuten. Fram till dess såg det okej ut. Sedan blev vi för passiva och gav Färjestad alldeles för stora ytor, säger Per-Erik Eklund, tränare i Leksand.

Lovande comeback

Jönssonligan (Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg och Peter Nordström som gjorde comeback efter långtidsskada) var återförenad i Färjestad. Det firade trion i andra perioden med två fullträffar signerade Pelle Prestberg. Vid 4–0 antecknade sig hela trion i poängprotokollet.

– Peter Nordströms återkomst gav oss självförtroende. När han är topptränad blir han ännu bättre, säger Leif Strömberg.

Nordström kunde dessutom ha blivit målskytt mot Leksand om han förvaltat friläget i spel fyra mot fem bättre. Nordström sköt utanför Johan Backlunds målstolpar.

– Vi tog oss samman i tredje perioden som vi vann med 2–0, men då var matchen slut. Det känns skönt att målen inte rann iväg. Arbetskapaciteten var för dålig samt att vi åkte för lite skridskor, sammanfattar Per-Erik Eklund.

Johansson skadad

Kedjan med Calle Steen, Oscar Steen och Jiri Bicek var tongivande i segermatchen mot Mora i torsdags. Samma trio var gästernas främsta anfallsvapen mot Färjestad även om det inte blev någon målmässig utdelning. Niklas Persson och Jens Bergenström sköt målen i fem mot fyra.

Noteras kan att Färjestads centerforward Mathias Johansson lämnade isen i mittenperioden efter en ful slashing på ena handens fingrar.

– En nagel stod rätt ut och blodet forsade. Först befarade vi att fingret var av, men det verkar inte vara så allvarligt, säger Strömberg.

Mathias Johansson syddes med ett par stygn i omklädningsrummet och kan eventuellt spela redan mot Mora på tisdag.

Sportbladet –TT