Krizan bäst när Modo vann i Timrå

Lückner: En kanonmatch av Krizan

HOCKEY

Modo vann prestigemötet mot ärkerivalerna Timrå med 3–2 (1–0, 2–0, 0–2).

Den segerrusiga Modoklacken hyllade den slovakiske landslagsmålvakten Karol Krizan efter segern i Eon arena i Timrå – och undra på det. Modo-målvakten var suverän när Timrå ursinnigt jagade kvittering i matchens slutskede.

Modo spelade lugnt och metodiskt, och med ett väl organiserat försvarsspel gav Övikslaget sin målvakt bästa tänkbara hjälp.

Timrå försökte allt – inte ens i spel i numerärt överläge fick Timråspelarna Krizan att darra. Modo-målvakten räddade först ett friläge när dansken Peter Regin blev helt solo. Det resulterade ändå i ett straffslag – och Timrås straffskytt Per Hallin blev ett enkelt byte för Modo-målvakten.

Modos mer organiserade spel visade sig i de få tillfällen laget fick spela i numerärt överläge – två mål av den slovakiska/tjeckiska duon Jan Pardavy och Rastislav Pavlikovsky. När Per Svartvadet lyfte in 3–0 såg Modo ut att gå mot en kassaskåpssäker seger.

Bra bett i Warg

Men 7.39 in i tredje perioden styrde ex-modoiten Fredrik Warg in 1–3 förbi en helt skymd Modomålvakt. När Fredrik Warg gjorde sitt andra mål och reducerade till 2–3 i spel fem mot tre hade Timrå verklig poängkänning och satte in en ursinnig slutspurt. Men Modos målvakt Karol Krizan stod upp som en levande, sprattlande och ytterst solid vägg.

– En ny kanonmatch av Krizan, konstaterade Modos tränare Harald Lückner, som var minst sagt missnöjd med domaren Sören Perssons insats.

– Domaren var helt illröd (Timrå spelade i röda tröjor). Ofattbart att han kan plocka ut våra spelare titt som tätt och knappt han hitta en endaste tripping eller hakning hos Timråspelarna – märkligt med tanke på att det var vi som ägde pucken mest, sade Harald Lückner.

Kritiserade förbundet

Modotränaren var också missnöjd med Svenska ishockeyförbundet som inte flugit hem JVM-spelarna från Kanada, trots att Småkronorna redan är utslagna. Några elitserieklubbar har på eget initiativ tagit hem sina spelare, bland annat Timrå som flugit hem backen Anton Strålman.

– Förbundet har ju lånat spelarna av oss, då är det deras skyldighet att ordna hem spelarna igen så snart som möjligt. Här har förbundet misslyckats, konstaterade Lückner, som har fyra av sina spelare i JVM-laget.

Modotränaren hade dock all anledning att känna sig nöjd med sitt lags insats. Målvakten Karol Krizan var som vanligt lysande. Även backen Mattias Timander var helt dominant i sitt agerande liksom de rutinerade krigarna Andreas Salomonsson och Per Svartvadet, som inte minst gör ett stort jobb i spel i numerärt underläge.

I Timrå var danske landslagsspelaren Peter Regin anförare av den bästa anfallsformationen tillsammans med Peter Ström och ex-modoiten Mattias Wennerberg. Även Fredrik Warg gjorde en stark insats mot sina forna lagkamrater och är nu Timrås målkung med tio fullträffar.

Ove Byström/TT