Bäckström fixade extrapoängen åt Brynäs

Flögs hem från JVM - avgjorde direkt

HOCKEY

Brynäs har inte haft råd att förstärka laget.

Men några flygbiljetter till resor över Atlanten kunde man fixa pengar till, och den investeringen betalade sig direkt.

Stjärnskottet Nicklas Bäckström sköt 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0) när 32 sekunder återstod av förlängningen mot Luleå.

Bäckström och backen Niklas Andersson anlände till Gävle från junior-VM-spel under fredagskvällen, och gick ut till spel med jetlag i kroppen men också järnvilja i sinnet.

– Jag sov bra, men den långa resan kändes ibland i kroppen. Mitt spel gick i vågor, sade Bäckström.

Behövdes inte många byten

Det behövdes dock inte många byten för Bäckström för att visa att han kunde lyfta Brynäs – och till slut till så hög kapacitet att man istället för nån poäng här och där mot bottenlag kunde slå ett lag i tabelltoppen.

Inte ens ett slumpartat mål av Vladimir Machuda med knappa sex minuter kvar att spela sänkte Brynäs. Hemmalaget lyckades kvittera när 2,15 återstod genom lettiske OS-backen Rodrigo Lavins och tog med sig medvinden in i förlängningen.

Där slog Gävles egen Golden Boy till när Brynäs lyckades med en spelvändning där målvakten Holmqvist skickade upp pucken längs högerkanten.

I anfallszon sökte Bäckström rätt position.

– Jag hoppades att Månsson skulle göra just den vändning han gjorde alldeles innanför blå och att han skulle få syn på mig, berättade Bäckström.

– När jag fick pucken och tittade upp såg jag att Luleåbacken hade tappat klubban och stod mitt framför målvakten, så jag drog och fick ut målvakten – och väntade ut honom.

Enkelt.

Elegant.

Effektivt.

Inga ord man förknippar med Brynäs den där hösten, om nu inte 18-årige Nicklas Bäckström är inblandad.

Viktig seger

Tränaren Leif Boork berömde målvakten Johan Holmqvist, nyförvärvet Daniel Hermansson från Arboga, samt backarna Daniel Johansson och Rodrigo Lavins.

Och tillade:

– ...det namn ni väntar på att jag ska säga får ni fylla i själva.

Segern var mycket viktig för Brynäs, eftersom Södertälje samtidigt skrällde och slog HV71. Bäckströms 3–2-mål innebar att Brynäs fortfarande har fem poängs marginal till kvalstrecket.

Luleå hade tidigare vunnit samtliga tre matcher mot Brynäs under ordinarie speltid, men i sin fjärde suddenmatch på fem matcher föll man nu.

– Jag är nöjd med anfallsspelet. Vi skapade chanser, och vi gjorde två mål och hade ledningen. Men tyvärr så gav vi Brynäs alldeles för stora

ytor i vår egen zon. Vi bjöd på för mycket. Det är den biten vi måste jobba med, sade tränaren Slavomir Lener.

Förlusten innebar att Luleå passerades av Färjestad och nu ligger femma.

Sportbladet –TT