Södertäljes miljonsmäll

Nya arenan 5 miljoner dyrare: Vi har blivit lurade av gangsters

Foto: MAGNUS WENNMAN
Hemsk hall När Södertälje fick slutnotan på nya Axa Center så hamnade den på 130 miljoner - 5 miljoner mer än beräknat. Dessutom är jobbet inte riktigt utfört enligt Rickard Fagerlund. "Vår hall ser förskräcklig ut", säger han.
HOCKEY

Axa Center har blivit fem miljoner kronor dyrare än beräknat.

Pengar som ägaren Södertälje SK inte har.

- Vi har blivit lurade. Men vi ger oss inte och vi kommer inte att betala något överpris. Våra jurister tittar på det här, säger Rickard Fagerlund, ordförande i Södertäljes SK:s Arenabolag.

Rickard Fagerlund.

I februari 2005 bestämde sig Södertälje SK för att bygga en ny ishall. Scaniarinken har sedan dess genomgått en förvandling till en lyxig arena och även bytt namn till Axa Center.

Priset för arenan var 120 miljoner kronor. 20 miljoner har Södertälje SK fått in från försäljning av loger och försäljning av arenanamnet. Resterande belopp, 100 miljoner kronor, har Södertälje SK, genom arenabolaget, lånat i bank med hyresavtal med Södertälje kommun som säkerhet.

Men nu är det kaos inom Södertälje SK.

Axa Center har blivit betydligt dyrare än beräknat.

- Under byggnationen har vi beställt och lagt till fem miljoner kronor för att bland annat bygga ett gym. Men när vi nu fått sluträkningen så ligger den på totalt 130 miljoner kronor, fem miljoner mer än vad vi har fått löfte av ett konsultbolag att arenan ska kosta, säger Rickard Fagerlund.

"Pengarna är slut"

Enligt Fagerlund har konsultbolaget handlat upp tjänster från underleverantörer och även satt ett tak för vad Axa Center får kosta.

Det taket har nu alltså sprängts och nu kan Södertälje SK inte betala för arenan.

- De pengar vi har lånat till arenan är slut. Vi hade en bankgaranti på maxtaket, säger Rickard Fagerlund.

Axa Center är slutbesiktad och sedan årsskiftet är arenan helt färdig.

Men Fagerlund är heller inte nöjd med hur byggnationen utförts.

- Fasaden på arenan är ful. Det ska vara samma typ som på Sjöstadshallen i Hammarby Sjöstad, men vår hall ser förskräcklig ut. Jag är heller inte nöjd med golvet i arenan. Det är inte fackmannamässigt utfört, säger Fagerlund.

Kommer inte betala

Södertälje SK har fått slutnotan av konsultföretaget. Men klubben kommer inte att betala. I stället kommer de anlita jurister som får behandla problemet.

- Jag har i mitt tidigare yrke som bilförsäljare träffat halvgangsters - men nu har jag även fått träffa helgangsters, avrundar en mycket irriterad Fagerlund.

Sportbladet har förgäves sökt konsultbolaget för en kommentar.