Bäckström fixade segern åt Brynäs – igen

Glödhete juniorstjärnan bakom segern

HOCKEY

Andra raka segern för Brynäs och tre hyperviktiga poäng i kampen runt strecken.

Och tredje raka hemmamatchen utan seger för Modo.

– Vi har varit på uppgång och den optimism vi kände på vägen hit var befogad, sade Brynäs tränare Leif Boork efter 2–1-segern i Kempehallen.

Matchen blev ett riktigt sömnpiller. Ett taktiskt och vilt krigande Brynäs var inte intresserat av att bjuda upp till underhållning.

Modo förmådde inte.

– Matchen gick precis vår väg när vi lyckades få 1–0 på vårt första chans, konstaterade Leif Boork.

Brynäs slöt leden

Målet kom efter 13.01 i första perioden och gav naturligtvis Brynäs ännu mindre anledning att öppna sig och Modo hade otroligt svårt att komma till chanser, trots stort puckinnehav de två första perioderna.

5–2 i skott i den mållösa andra perioden säger det mesta. Och då hade Modo ändå sju minuter i power play, fem raka sedan Brynäs anfallare Antti Aarnio hoppat in en tackling i ryggen på Modos back Tobias Viklund och fått matchstraff.

Brynäs juniorstjärna Niklas Bäckström kom sedan att bli matchvinnare för andra matchen i rad – han avgjorde med 3–2 hemma mot Luleå i förlängning.

Den här gången slog han till efter 7.32 i sista perioden när han rundade Modokassen och satte 2–0 – medan Modospelarna stod och tittade på.

Tre viktiga poäng

Matchen tände till för första gången när Jesper Damgaard lyckades reducera med drygt åtta minuter kvar. Modo tryckte på våldsamt för en kvittering, som också hängde i luften – men Brynäs målvakt Johan Holmqvist gjorde vad han skulle och Brynäs tog tre hyperviktga poäng.

– Det var så dags att börja spela i tredje perioden, sade Modos tränare Harald Lückner, oerhört missnöjd med sitt lags uppträdande.

– Det var rent pinsamt att se oss i de två första perioderna, det är snudd på att vi borde betala tillbaka entrepengen till åskådarna.

– Hockey är en kamp- och viljesport. Det sitter mellan öronen, antingen är man beredd att gå ut till match eller också är man det inte.

Modospelarna var det inte.

Det var däremot Brynässpelarna som gjorde en mycket imponerande arbetsinsats och agerade mycket taktiskt.

– Vi höll modet uppe även efter 2–1. Vi sjönk inte ihop utan vågade fortsätta spela aggressivt, sade Boork.

Niklas Bäckström strålande igen och veteraner som Ove Molin, Andreas Dackell, Tommy Sjödin drog tunga lass i Brynäs.

Forwarden Andreas Salomonsson glimtade till nu och då och juniorern Johan Nilsson, också forward, slet bra. Annars var det mörkt i Modo.

Sportbladet - TT