Bombjakten efter matchen

Polisen till spelarna: Byt om snabbt - hallen är bombhotad

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
publiken visste ingenting Samtidigt som polisen letade efter en misstänkt bomb i Cloetta Centers offentliga utrymmen satt 6 924 ovetande åskådare på läktarna. Efter matchen fortsatte sökandet på läktarplats - men polisen fann ingenting.
HOCKEY

LINKÖPING

Leksand firade dunderskrällen borta mot Linköping i omklädningsrummet.

Då kom beskedet: Skynda er att byta om - vi är bombhotade.

- Det kändes väldigt obehagligt, säger centern Calle Steen.

Dalagänget hann inte njuta av säsongens första bortaseger särskilt länge förrän de uppmanades att lämna arenan så fort som möjligt.

- Det blev lite stressigt och det är klart att man funderar lite när man får höra att arenan man spelar i blivit bombhotad. Sådant brukar man ju bara läsa om annars eller se på tv, säger Leksands Calle Steen.

Hotet togs emot av SOS Alarm klockan 20.50 - mitt under den tredje perioden.

- En man ringde och sade att det fanns en bomb placerad i Cloetta Center, berättar Mattias Ydreborg, yttre befäl på Linköpingspolisen.

Letade efter bomben

En styrka på 14 poliser och ett antal ordningsvakter inledde genom att undersöka alla arenans offentliga utrymmen utan läktarna.

Samtidigt följde 6 924 åskådare matchen - de flesta utan att känna till att det mest dramatiska scenariot utspelade sig utanför isen den här gången.

- Vi tog hotet på största allvar, men gjorde allt för att inte skapa någon panik bland publiken, förklarar Ydreborg.

Hur nära var det att ni tvingades avbryta matchen?

- Risken fanns givetvis, men i samråd med jourhavande polischefen gjorde vi bedömningen att det inte var nödvändigt eftersom vi inte upptäckte något. Skulle vi däremot ha hittat exempelvis en misstänkt väska kunde det ha fått andra följder.

Direkt efter slutsignalen letade polisen även igenom läktarna - utan att hitta något.

Rösten inspelad

- Det viktiga var även att publiken snabbt försvann från arenan på ett smidigt sätt. Och vi sade även till de bägge lagen att försöka skynda på lite, berättar Ydreborg.

Har ni några spår av mannen som genomförde hotet?

- Inte mer än att SOS Alarm har hans röst inspelad, men något telefonnummer gick inte att utläsa. Sådana här fall är ofta svåra att lösa.

Linköpings klubbdirektör Mike Helber informerades om den misstänkta bomben under matchens gång och tycker förstås att det var en väldigt tråkig situation.

- Men jag vill egentligen inte kommentera det som hänt, säger han.

Joakim Löwing