Bästa lagen - värsta hatet

Tukio efter fajten: Han var feg och vågade inte stå upp

Foto: CALLE JISMARK
Feg Arto Tukio gick till attack mot sin förre lagkamrat i Frölunda, Jens Karlsson. Fajten slutade i att båda fick matchstraff.
HOCKEY

JÖNKÖPING

Hetaste hockeyderbyt i Sverige.

Frölundas möten med HV 71 har utvecklats till rena hatmatcherna.

- Så har det varit de senaste åren, säger Jens Karlsson, en av de spelare som fick matchstraff igår efter att HV vunnit med 4–2.

De senaste säsongerna har HV 71 och Frölunda etablerat sig som topplag i elitserien och efter en rad känslomässiga uppgörelser i slutspelen har derbymatcherna utvecklats till rena hatmatcherna.

Senaste mötet, seriefinalen i Jönköping, urartade i en av säsongens mest våldsamma uppgörelser.

- Det kändes redan i första perioden att "snart smäller det", berättar domaren Sören Persson.

Det gjorde det.

Efter fula överfall utbröt slagsmål - och totalt 97 utvisningsminuter var dessutom lågt räknat.

- Man känner redan på uppvärmningen att det här inte är en vanlig match, det är mycket adrenalin, säger VF-stjärnan Tomi Kallio.

- Man vill ju markera, det kan ju bli våra två lag i final så småningom.

Ilska och besvikelse

Mittperioden var kaotisk och en rad spelare slogs i flera olika sammandrabbningar. När de såg tillbaka på matchen var det i många fall med ilska och besvikelse.

I HV 71 sa de:

- Det är ingen slump att jag är inblandad i bråken. Men när jag får matchstraffet ser alla utom domaren att jag inte ens försöker slå tillbaks, säger Jens Karlsson, som lämnade Frölunda för HV 71 inför årets säsong.

- Jag såg att två killar var på "Jensa" och skulle bara försvara honom, säger Björn Melin.

- Som jag minns det var jag på isen från början men jag vill inte kommentera domarens insats, säger Björn Melin, om att han skulle ha åkt in från båset för att delta i slagsmålet.

Oduya fick tio

- Han klättrade på sargen och skrek efter mig och det var väl då han fick tian. Det var ju klyftigt gjort, säger Jens Karlsson (om Johnny Oduya).

- Det vore en höjdare för hela Västsverige med en final mellan oss och Frölunda och jag har svårt att se något annat lag som kan blanda sig i. Möjligen Linköping, säger Stefan Liv

- "Jensa" gör absolut ingenting och får matchstraff. Jag tycker inte att det är värt att kommentera resten, säger Fredrik Olausson.

I Frölunda sa de:

- Jens Karlsson crosscheckade Niklas Andersson bakifrån och spelar man så fult får man vara beredd på att ta stryk. Men han var ju feg och vågade inte stå upp i fajten, sa Arto Tukio som kommer att bli avstängd. Hur många matcher avgörs avgör disciplinnämnden.

- Björn Melin hoppade in från båset och slogs. I NHL hade det gett 15 matchers avstängning, sa Tommi Kallio.

- Jag fick en tia för att jag skrek till Jens Karlsson att han var feg. Närjag klagade hos domaren började han grina. Men jag är van, sa Johnny Oduya, som menade:

Mycket känslor

- Hellre såna här matcher än såna där inget händer.

Och så är det - spelarna var förbannade efter matchen, men medgav samtidigt att de älskade att spela en seriefinal med mycket känslor:

HV 71 vann matchen med 4-2, efter en chanspuck som gick in via stolpen - i power play, förstås.

Så har hatet byggts upp de senaste åren

Martin Strömberg, Thomas Thynander