Ljus i mörkret för Linköping

Äntligen en trepoängare för Melin

HOCKEY

Tre och en halv minut före slutsignalen ledde Frölunda med 4–3 och var nära sin första seger i Cloetta Center någonsin.

Då vände Linköping den underhållande rysaren och tog sin första seger sedan den 27 december.

– Skönt att äntligen ta oss ur svackan, jublar segerskytten Tim Eriksson efter toppmötet.

Tabelltrean Linköping har varit helt ur form på sistone och endast plockat tre poäng på de fem senaste omgångarna före matchen mot Frölunda.

När Ronnie Sundin gav gästerna ledningen för första gången i början av den sista perioden, trodde säkert många fans att det skulle bli stryk igen.

De regerande mästarna behöll 4–3-ledning ända till tre och en halv minut återstod av matchen och verkade på väg att bryta förbannelsen att aldrig ha vunnit i Linköpings hemmaarena.

Men på mindre än 40 sekunder slog Linköping till – två gånger om.

Sami Torkki kvitterade och Tim Eriksson stänkte in segerpucken rakt upp i nättaket, efter ett underbart förarbete av Tony Mårtensson.

Då höll taket i den fullsatta arenan på att lyfta, 8500 åskådare (minus tillresta göteborgare) vrålade rakt ut.

– Ett av de skönaste målen jag gjort i karriären med tanke på att vi haft det så tungt på sistone. Som tur var hann jag inte tänka, utan klippte bara till, ler Tim Eriksson.

I stället för att hamna hela nio poäng efter Frölunda i jakten på en andraplats, är östgötarna numera endast tre poäng efter.

Bästa matchen på länge

– Viktigast var att vi gjorde vår bästa match på länge och att vi vann, men eftersom vi siktar på att ta ett kliv uppåt i tabellen var det ju ytterst nödvändigt, säger planens lirare Magnus Johansson.

Redan efter drygt halva den första perioden skaffade sig ett heltänt, aggressivt och hårt kämpande hemmalag en ledning med 2–0.

Magnus Johansson pangade in 1–0 i power play, medan Tim Eriksson tog vara på returen av Andreas Holmqvists skott.

Östgötarna bjöd publiken på samma fartfyllda och offensiva spel som under stora delar av hösten.

Men skadedrabbade Frölunda – som saknade såväl poängkungen Tomi Kallio, Magnus Kahnberg, Jonas Esbjörs som Jari Tolsa – höll samma höga klass i den underhållande toppmatchen.

Inom loppet av 1.11 minuter lyckades man att både reducera (Martin Plüss) och kvittera (Anton Axelsson).

I mittakten tog Linköping ledningen igen, sedan en frispelad Magnus Johansson tryckte in pucken i spel fyra mot fem.

Rejäl tavla

Målvakten Fredrik Norrena, normalt sett duktig med klubban, svarade sedan för en rejäl tavla genom att servera Niklas Andersson helt fritt läge. Och Andersson placerade kallt pucken mellan benen på Norrena. Kvitterat ännu en gång.

Trots att Frölunda var nära seger, blev det inga poäng i Cloetta Center den här gången heller.

– Det känns jäkligt bittert, vi gjorde en kanoninsats och har aldrig varit så nära att vinna här. Tyvärr verkade vi inte ha orken att fullfölja, suckar tränaren Stephan Lund.

TT