Holmqvist ledde Brynäs till skrällseger

HOCKEY

När HV71 lämnat blåstället i Jönköping passade Brynäs på att plocka tre livsviktiga poäng i elitseriens bottenstrid.

Tack vare Johan Holmqvist nolla och 1–0-segern krymper avståndet till en efterlängtad slutspelsplats.

Brynäs har hittat tillbaka till spelet som gav en bra start på säsongen. Ett gediget försvarsspel och – framför allt – en målvakt i storform.

– Det var första nollan i år, det är alltid skönt. Det har varit bättre och bättre, och uppehållet som var tycker jag kom lite olägligt, sade Holmqvist, som tyckte det var skönt att formen bibehållits.

För visst har den det. Landslagsmålvakten var felfri och gjorde precis vad Leif Boork hoppats på när serien går in i ett viktigt skede och en bra målvakt kan vara skillnaden mellan slutspel och kvalserie.

– Jag har varit med några år och den största pressen är den jag har på mig själv. Men varje match är ju livsviktig, sade ”Honken”.

Kollegan på andra sidan isen var för kvällen Stefan Liv, målvakten som snodde den sista OS-platsen framför ögonen på Honken.

Men han vill inte kalla det för någon revansch eller hälsning till förbundsledningen att det var ett felval.

– Jag tycker det är jättekul för Stefan, han har ju varit bra hela säsongen. I dag var han ju också bra, vi hade väl fler skott än dem, säger Honken diplomatiskt.

Liv fick göra 30 räddningar – Holmqvist 28.

Friläge för Melin

Den allra skönaste var räddningen på Björn Melins friläge i första perioden, vilket tände honom extra mycket.

– Det var en skönt start. Jag tyckte vi spelade stabilt hela matchen och tog tag i matchen från start. Riktigt bra, sade Honken.

Frågan är vad segern kostade då Andreas Dackell fick utgå efter ett hårt skott på några fingrar. Den forne NHL-spelaren skickades upp till sjukhuset för röntgen.

I övrigt kunde tränaren Leif Boork njuta i fulla drag.

– Vi krigade bättre än dem och är väl de som måste göra det också med tanke på vårt läge. Vi kanske skulle gjort något mer mål i andra perioden, sade Boork, som gärna undvikit den press som serieledarna satte på hemmalaget i sista perioden.

– Vi får slå ifrån oss men jag tycker ändå vi gör det bra.

Bästa matchen

Enda målet kom nu istället av Jonas Almtorp.

– Jag tycker det var hans bästa match i år.

Pär Mårts var desto argare och tyckte inte laget gjorde vad som förväntas av dem. Serieledarna har nu tappat sju poäng på de senaste fyra matcherna trots segern senast mot toppkonkurrenten Frölunda.

– Jag är missnöjd med killarnas inställning. Stefan Liv gör det bra och ser till att vi är kvar i matchen till sista perioden. Men i övrigt såg killarna hur slitna och trötta ut som helst, sade Mårts bekymrat.

Lars Frank/TT