Frölunda vann prestigemötet

Matchhjälte: Johan Witehall

HOCKEY

Efter två raka förluster vann Frölunda prestigemötet med Färjestad med 2–1 (1–1, 0–0, 1–0) i ett fullsatt Scandinavium.

Matchen avgjordes inte förrän i mitten av tredje perioden.

Matchhjälte blev veteranen Johan Witehall, 34.

Frölunda inledde matchen bra och fick ett visst tryck mot Färjestad och pressade tillbaka gästerna. Men i ett numerärt överläge kunde Färjestad ta ledningen genom Fredrik Eriksson som förlängde ett skott från Jonas Höglund. Tommy Salo i Frölundas mål var helt chanslös.

– Vi tog visserligen ledningen, men vi var ordentligt sega i inledningen av matchen, sade Färjestads tränare Bo Lennartsson efter matchen.

Färjestads ledning stod sig till 12.02 i första perioden när Patrik Carlsson utifrån sargen serverade Peter Högardh en kalaspassning som denne styrde in till 1–1. Frölunda spelade då med en man mer på isen.

Mittperioden blev mållös även om spelet blev mer intensivt. Frölunda skaffade sig ett ordentligt spelövertag och hade skott både i stolpe och ribba.

– Det ville sig inte. Det blev lätt frustrerat när vi inte lyckades få in pucken, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

I mitten av perioden drabbade Frölundas Johnny Oduya och Färjestads Emil Kåberg samman när de kastade handskarna och började en privat uppgörelse. Båda fick matchstraff.

– Oduya utmanade Kåberg vid ett par tillfällen och hade Emil stannat kvar i båset hade allt varit frid och fröjd, sade Bo Lennartsson.

Stephan Lundh var inte glad över sin backs agerande.

– Vi har många skador i laget och har inte råd med så dumma utvisningar. Tidigare hade ju dessutom Tom Koivisto dragit på sig två plus tio för en tackling bakifrån.

– Vi måste hålla oss borta från sådant.

I den tredje perioden kom Färjestad tillbaka och skapade tryck mot Tommy Salo främst under några powerplay.

– Den tredje var vår bästa period, men vi fick ingen utdelning. Vi får ändå ta med oss spelet från den, sade Bo Lennartsson.

Johan Witehall blev matchhjälte för Frölunda när han i mitten av den tredje perioden fastställde matchresultatet på ett hårt lågt skott intill Daniel Henrikssons ena stolpe.

– Jag fick en bra träff och såg hur pucken gick direkt in, sade Witehall efteråt.

Leif Brändström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM