Luleå späckte Moras hemmasvit

HOCKEY

Efter åtta matcher utan förlust på hemmais fick Mora ge sig hemma mot Luleå som vann med 4–3. Stor matchhjälte i Luleå målvakten Tero Leinonen – som förra säsongen spelade för Mora.

– Vi spelade riktigt bra försvar, det gav oss segern, sade Luleåtränaren Jens Hellgren.

Senast Luleå var på besök i Mora, den 5 november, vann laget med 4–1. Efter det hade Mora åtta matcher i rad utan förlust på hemmaplan.

Torsdagens match bjöd på mycket bök, stök, riv, slit samt missade passningar. Och mycket vilja.

Luleå såg ut att ha avgjort matchen efter knappt elva minuter i sista perioden när Jonas Nordqvist lyfte in 4–1 för norrbottningarna.

Så långt hade Mora inte förmått att utnyttja de chanser laget skapade. Dessa var fler i spel fem mot fem än i powerplay. De sju gånger Mora spelade i numerärt överläge hände inte mycket. Det berodde inte bara på egen oförmåga, Luleås försvarsspel var riktigt bra.

– Vi visste redan före matchen att vi var tvungna att spela ett helt annat försvarsspel än när vi mötte Mora senast. Det lyckades och jag tycker att det var där vi grundlade segern, sade Luleås assisterande tränare Jens Hellgren.

– Sen verkar det som att vår målvakt Leinonen verkligen tycker om att spela här. Han var verkligen fenomenal. Våra fem juniorforwards är jag också mycket nöjd med, fortsatte Hellgren.

Luleå skapade inte många chanser men var synnerligen effektiva. Pavel Skrbek sköt två av Luleås sex första skott. Båda ganska harmlösa från blålinjen men det ena gick in direkt och det andra styrdes in. Då gav Mora-målvakten Vehanen upp.

– Vi tog beslutet att plocka ut honom. Det kändes som något behövdes göras, sade Mora-tränaren Harri Rindell.

Efter Luleås fjärde mål gav Mora ändå inte upp. Två snabba mål gav matchen nerv och det fanns också chanser till kvittering. Moras Marco Toukko sköt matchens sista skott med två sekunder kvar. Skottet var högt där Leinonen kan vara sårbar men Leinonen använde sin ansiktsmask för att rädda skottet.

För Luleå innebar segern att laget tog sig upp på fjärde plats i tabellen medan Mora bara har en poäng till godo på formstarka Brynäs i jakten på slutspelsplats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM