Titta – Brynäs klarar slutspel

Sportbladets Patrik Thornéus: Jag hade fel, Boork hade rätt

HOCKEY

GÄVLE

Tommy Sjödin gör mål, Ove Molin finns fortfarande, Johan Holmqvist agerar levande vägg och Brynäs är på väg mot slutspel.

Vem hade trott på den sådan ­utveckling för ett par veckor sedan?

Jag gjorde i alla fall inte det.

För ett par veckor sedan tippade jag utgången av elitserien och placerade Brynäs i kvalserien efter att laget sjunkit i värde snabbare än en uppblåst it-aktie under börsyran.

Det är bara att erkänna.

Jag hade fruktansvärt fel.

När jag senast satt i Gavlerinken – i början av december – var det som att genomlida 60 minuter hos en oförsiktig, överförfriskad och talanglös tandläkare.

Men det var då det.

I går spelade Brynäs riktig Brynäs-hockey igen – den som genom åren gett klubben sådana oerhörda framgångar. Farten var enorm, passningarna exakta och spelarna var beredda att offra en arm eller två i jakten på en slutspelsplats.

Nu har laget fyra raka segrar – fem utan förlust under ordinarie matchtid.

Boorken hade helt rätt

Kalla det Boork-effekt om ni vill.

Många kritiserade Leif Boork när han kastade ut Vesa Viitakoski, Mikael Wahlberg och Tommi Miettinen ur omklädningsrummet, men jag var en av få som trodde att han gjorde det för lagets bästa och nu sitter vi med facit i hand.

Boorken hade helt rätt.

Han rensade i leden för att få lugnt och ro i omklädningsrummet och för att ge andra spelare utrymme att växa.

Och han lyckades.

Till och med Ove Molin börjar hitta formen och det var ett bra tag sedan han senast gladde publiken i Gavlerinken.

Nu är Brynäs en poäng från en slutspelsplats och jag tippar att laget tar sig dit på bekostnad av Mora, som nog bränt sitt bästa krut i sin strävan efter att undvika kvalserien till våren.

I övrigt inget nytt. Södertälje och Leksand slåss med varandra om vilket lag som slutar sist och i toppen är det mest intressanta om Luleå eller Färjestad kniper fjärdeplatsen i serien.

På tal om Färjestad.

Bo ”Kulon” Lennartsson, Leif Strömberg och Håkan Loob är tre herrar som inte vilar på avtryckaren och jag skulle lätta rejält på plånboken för att höra deras interna diskussioner i tränarrummet.

I går var publiken i Löfbergs Lila Arena i uppror och jag förstår den. Laget spelar utan både hjärta och hjärna för tillfället och jag gissar att det kommer en ordentlig utrensningen i de lila-gula leden efter säsongen.

Loob måste bygga på nytt och en handfull spelar gör nog bäst i att redan nu börja se sig om efter nya klubbar.

Sportbladet har tagit fram en sluttabell baserat på bottenlagens resultat i de tio senaste matcherna. Så här kommer det att sluta – enligt statistiken:

Patrik Thornéus