Milda makter, Leksand

– ett nytt mirakel

HOCKEY

GÖTEBORG

Ännu en seger i slutsekunderna.

Leksands matchhjälte tackar högre makter och sin mentor Johan Hedberg för framgångarna.

– Hockeygudarna måste älska Leksand, säger Johan Backlund.

För andra omgången i rad vann bottenlaget Leksand mot ett av topplagen. Och för andra gången avgjorde man i slutsekunderna. Ren slump eller ett bevis på att moralen och formen är på väg upp?

–Mot Linköping kändes det som ett mirakel och så händer det en gång till. Jag fattar inte vad som händer oss just nu, säger Backlund och skakar på huvudet.

Som själv har en stor del i framgångarna. I?går fick han oerhört mycket beröm av Frölundas spelare efter matchen. Spelare som Backlund själv ser som elitseriens bästa.

”Elitseriens bästa”

–Deras förstakedja är elitseriens klart bästa och dom är oerhört skickliga på att hitta vägar i zonen, förklarar Backlund.

Och det var också den som gav Leksand och Backlund en mardrömsstart. Redan efter 24 sekunder lyfte Niklas Andersson in 1–0.

– Man blir ju lite frustrerad och just då kändes det inte som att man skulle sitta här nu, förklarar Backlund.

Det var speciellt i andra perioden som Backlund hade mycket att göra. Trots massivt tryck lyckades Leksand vinna perioden med 1–0, efter ett påpassligt kontringsmål av Oscar Steen.

Men största hjälten var utan tvekan Johan Backlund. När Frölunda jobbade hårt för att avgöra i tredje var han tät och stabil.

Hjälp av Hedberg

I fjol stod han många matcher när förstakeepern, Johan Hedberg var skadad. Då fick han också ovärderligt stöd och coachning av NHL-målisen.

– Ja, och vi har bra kontakt fortfarande, berättar Backlund.

Nu lever hoppet i Leksand. Och kanske kan mirakelsegrarna mot topplagen vara det som räddar lagen senare i vår.

Martin Strömberg