Äntligen en ny bortaseger

Mardrömmen över för för Timrå

HOCKEY

Sviten är bruten.

Timrå kan vinna på bortaplan. Det bevisade laget med råge då de besegrade Färjestad med 4–1 (2–1, 0–0, 2–0) inför en fullsatt arena i Karlstad.

Det var Timrås första bortatriumf sedan den 29 oktober.

– Var det så länge sedan! Jag försöker inte att titta tillbaka utan se framtiden an, säger Kent Johansson, tränare i Timrå.

Timrå besegrade Djurgården med 2–1 den 29 oktober 2005. Sedan följde elva raka matcher på bortais utan seger. Nu är mardrömmen över. Redan på måndag väntar ny bortamatch, då mot serieledarna HV71.

Då debuterar nyförvärven Marko Jantunen, som följde Färjestadsmatchen på läktaren, och NHL-meriterade (Los Angeles Kings) tjecken Pavel Rosa som närmast kommer från Dynamo Moskva i den ryska ligan.

– Pavel är redan i Sverige, säger Kent Johansson som hoppas mycket på den målfarlige anfallaren.

– Målskyttar är precis vad vi behöver, fortsätter Johansson.

Imponerad Jantunen

Marko Jantunen, målglad anfallare även han, var mäkta imponerad av sina nya lagkamraters insats mot Färjestad där finländaren hade fyra framgångsrika säsonger.

– Timrå följde matchplanen till punkt och pricka. Vi skulle spela enkelt och hålla tätt de första viktiga tio minuterna, säger Jantunen.

Det blev bättre än så. Peter Ström gav gästerna ledningen redan i den andra minuten. Ström sköt ett skott som Daniel Henriksson, Färjestads målvakt, styrde rakt ut på Timråanfallarens ben och in i mål.

– Precis ett sådant mål vi skulle behövt, studs på benet och in, suckar Leif Strömberg, tränare i Färjestad BK.

Värmlänningarna förlorade tredje matchen i rad. Färjestad har inte vunnit sedan det blev offentligt att klubben sagt upp kontraktet med Strömberg efter säsongen.

Färjestads supporterklubb Wolfpack firade 20-års jubileum på lördagen. Enda gången klacken kunde jubla i högan sky var efter Jörgen Jönssons solomål till 2–1. Färjestads lagkapten åkte slalom i anfallszon och gjorde på egen hand bort tre spelare plus målvakten Adam Svoboda.

Robert Carlsson hade dessförinnan tryckt dit 2–0 i spel fem mot fyra.

Mycket energi

– Vi spelade bra utan puck, mycket energi. När vi fick trean kändes det underbart, säger Kent Johansson.

Peter Regin styrde 3–1-pucken i nät på passning från Robert Carlsson. Kent Manderville kunde sedan prickskjuta 4-1 i tom bur i slutminuten.

– Vi var lite skrynkliga som lag efter 2–4 mot Modo i torsdags, men jobbar vi på som vi gjorde i dag så kommer vi att börja vinna matcher igen, säger Leif Strömberg.

Till sist noterar vi att ett tredje förvärv kan vara på ingång till Timrå. Det är ingen hemlighet att Timrå visar intresse för finske landslagsspelaren Timo Pärssinen i schweiziska EV Zug.

– Kan ett lag ta en spelare som Pärssinen så ska man göra det. Han är en internationell klasspelare, anser Marko Jantunen.

En passning som heter duga till sportchefen Kent Norberg.

– Vi får se till veckan, svarar Kent Johansson på frågan om det behövs ytterligare förstärkning i anfallsleden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM