Eric Johansson – Södertäljes mardröm

HOCKEY

Mora har fyra segrar mot Södertälje den här säsongen. Tacka Eric Johansson för det.

Den Kanadafödde svensken har avgjort båda bortamatcherna. På lördagen satte han 5–4 i förlängningen efter en underligt svängig match.

I oktober slog han in segermålet med fjorton sekunder kvar av ordinarie tid. På lördagen väntade Eric Johansson till 1.20 in i förlängningen.

– Jag börjar gilla den här arenan, sade matchhjälten till TT.

Upprinnelsen var en kopia av 2–1-målet. Då spelade Johansson fram specielle målskytten Kalle Kerman - som också gjorde 3–1 - i en två mot en-kontring.

I förlängningen sköt han själv.

– Jag hade tänkt passa men försvararen täckte. Så jag sköt och som tur var gick pucken in.

Helt nöjd var Johansson ändå inte:

– Vi får inte tappa ledningar med 3–1 om vi ska vara med och slåss om en slutspelsplats.

Södertäljes tränare Ulf Taavola beskrev kanske tillställningen bäst:

– Det här var en match med många ansikten.

Långt in i andra perioden gjorde Mora allting rätt. Det var enkla passningar, bra försvarsspel och riktiga beslut rakt igenom.

– Vi höll oss till vår uppgjorda strategi. Vi skulle pressa ut Södertälje mot sargerna och spela enkelt - sarg ut, sade Moras tränare Patrik Ross.

I slutet av andra perioden svängde matchbilden totalt. Mora såg dödströtta ut, hamnade långt ned i egen zon och var tvungna att stoppa Södertälje med oschyssta medel.

Hemmalaget tackade och tog emot.

– Vi var riktigt bra i powerplay i dag. Mycket tack vare Dragan Umicevic som vågade göra det lilla extra, sade Taavola.

Umicevic lade upp 2–3 i nättaket. Det blev startskottet för Södertäljes vändning. Per-Åge Skröder placerade sig rätt och slog in två puckar fram till 4–3 i början av tredje perioden.

Så dags var Södertälje det klart starkare laget.

– Vi tog över matchen helt. Jag tycker vi är värda segern men tyvärr släpper vi in ett billigt mål. Jag vet inte om det är otur eller något annat men vi har förlorat många matcher i slutet, sade Dragan Umicevic.

Den billiga - och mycket tjusiga - kvitteringen fixade Atvars Tribuntsovs på egen hand. Letten bäddade därmed för bonuspoängen.

– Vi har en jäkla moral i det här gänget. Många av spelarna är riktiga krigare. Och så har vi skarpskyttar som Kerman och Johansson, sade Patrik Ross.

I och med segern håller Mora undan för Brynäs - på målskillnad - i kampen om den sista slutspelsplatsen.

Södertälje fick ingen hjälp av Färjestad som föll hemma mot Timrå. Därmed är avståndet upp till tionde plats uppe i nio poäng. Det lutar brant åt kvalserien för SSK.

TT