Luleå utklassade Frölunda

Lundh: ”De var för bra”

HOCKEY

8–2 (3–1, 3–2, 2–1) är siffror som säger det mesta.

Luleå Hockey var bättre än Frölunda i allt.

– Vi kom till Luleå bra förberedda, men de var helt enkelt för bra för oss, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

– Vi hade tre mardrömsmatcher mot Frölunda före den här matchen, men nu var det en sån där speciell kväll när allt funkar, sade Luleåtränaren Slavomir Lener.

Luleå inledde i högt tempo och skapade ett par chanser och redan där så såg gästerna lite tama ut. Backen Per Savilahti-Nagander gjorde sitt första elitseriemål när han gjorde 1–0 sedan han på egen hand rundat Antti-Jussi Niemi och sedan kassen innan han petade in en retur.

– Jag tänkte först skjuta, men han (Antti-Jussi Niemi) täckte så jag tvingades trampa vidare och sen var det bara att trycka dit den, förklarade Savilahti-Nagander.

Svåra lägen

Skotten slutade 10-10 i första perioden, men det var stor skillnad på chanserna som skapades. Frölunda tvingades ta skott från nästintill omöjliga vinklar medan Luleå gång på gång kunde komma in framför Tommy Salo i Frölundas mål. 2–0 kom precis som 1–0 på en målvaktsretur som ingen av Frölundas backar kunde rensa undan och därmed fick Thomas Koch ganska enkelt lyfta in pucken.

Frölunda redcuerade genom Jonas Johnson men Luleå kunde göra 3–1 med matchens snyggaste mål då Jonas Nordqvist lurade alla på sin väg innan han också drog Salo.

Även de unga spelarna klev fram. Bostondraftade 19-åringen Johan Harju fick två chanser i andra periodens mitt. 4–1 pricksköt han i krysset bakom en inte helt chanslös Tommy Salo och 5–1 kom efter stenhårt jobb av ytterligare en 19-åring. Tomas Wallgren kunde i en enda tackling plocka bort såväl Ronnie Sundin som Anton Axelsson innan han frispelade Harju som gjorde sitt andra mål.

Lener hoppas

När sedan 21-årige backen Johan Fransson kunde göra 6–1 efter ett kyligt isskott drogs rullgardinen ner för gästerna.

– Jag är avundsjuk på tränare som har hundra bortförklaringar efter såna här matcher. Jag har ingen mer än att Luleå var det bättre laget, sade Stephan Lundh.

Bäst på isen var ingen av målskyttarna utan Lubos Bartecko. Han visade gång på gång hur viktig han är för Luleå och det är en spelare norrbottningarna behöver för ett lyckat slutspel, men enligt hans kontrakt så kommer han att lämna Sverige efter kvartsfinalen så att inte Luleå Hockey drabbas av en skattesmäll.

– Lämnar han oss så gör han det, men det är väl upp till de stora pojkarna att göra allt för att han ska bli kvar, sade Slavomir Lener och nickade mot klubbdirektören Hans Chrunak och marknadsansvarige Jan Dannberg.