”Framgång är en börda”

Loob: Vi borde sluta tia...Nä, det skulle jag aldrig acceptera

Foto: Mikael Gustavsen
Höga krav Färjestad har varit i sju SM-finaler de tio sista säsongerna. Ett resultat som bär med sig ett övermått av krav. Sportchef Håkan Loob vet att framgång föder förväntningar men skulle ändå inte tacka nej till lite arbetsro.
HOCKEY

Färjestads sportchef Håkan Loob tycker att säsongen hittills varit ett stort misslyckande.

Samtidigt konstaterar han att klubben skulle behöva lite arbetsro.

– All framgång är en börda. Hur konstigt det än låter kanske vi borde sluta tia en säsong, säger Håkan Loob till Sportbladet.

Sedan tillägger han snabbt:

– Men det skulle jag aldrig acceptera.

Håkan Loob har – liksom omgivningen – höga krav på Färjestads BK och trots att laget ligger femma i elitserien väljer klubben att sparka tränaren Leif Strömberg med omedelbar verkan.

– När Kulon (Bo Lennartsson) kom och sa att han inte han hade någon energi kvar att fortsätta var vi tvungna att agera snabbt.

– Eftersom Kulon och Strömberg haft delat ansvar kändes det naturligt att båda också skulle kliva av samtidigt, säger Håkan Loob.

Enorma krav

Det har talats om missnöje i FBK-ledningen och att det är anledningen till att laget inte svarat upp till förväntningarna.

– Skriverierna började redan efter första matchen för säsongen. Herregud, hade det varit ett så stort missnöje hade vi gjort den här förändringen för länge, länge sedan, säger Loob.

Han vill ha ett slagkraftigt lag och Färjestad har också varit i sju SM-finaler de tio senaste säsongerna. Den siffran kan ingen matcha.

– Sådana fakta gör att kraven ökar enormt. Vi får ingen arbetsro alls. Direkt vi förlorar en match börjar alla tala om kris, säger Håkan Loob.

Och fortsätter:

– All framgång är en börda. I alla fall sett till att förväntningarna ökar. Samtidigt tycker jag att man ska kunna ha krav på en klubb som Färjestad.

Få egna talanger

I veckan visade även fansen sitt missnöje och manifesterade med slagkraftiga banderoller på läktarna.

– Det är aldrig roligt att se, säger Loob.

Färjestads val att inte ha något juniorlag i J 20 Superelit har diskuterats förut och ämnet är uppe igen, eftersom klubben haft svårt att få fram egna talanger de senaste åren.

– Vi har valt en lite annan väg och samarbetar med klubbarna i närområdet. Vi är envisa och tror på modellen, säger Håkan Loob.

Bo ”Kulon” Lennartsson och Leif Strömberg ersätts av förre kaptenen Clas Eriksson och Per-Erik Johnsson.

Duon har fått förtroendet säsongen ut.

Patrik Thornéus