Pavels lön: En miljon kr för elva matcher

HOCKEY

Pavel Rosa – en av de bäst betalda spelarna i elitseriens historia.

Enligt uppgift är hans kontrakt med Timrå värt 1,1 miljoner kronor för elva elitseriematcher samt slutspel.

– Pavel är dyr, men det är avsevärt dyrare att åka ur, säger Kent Norberg, sportchef i Timrå IK.

Timrås dyrgrip Före detta Dynamo Moskvaspelaren Pavel Rosa får drömlön i Timrå. Drygt en miljon för elva matcher plus slutspel.

Timrå vann till slut tjeckiske Pavel Rosas, 28, namnteckning i hård kamp med Leksand, Södertälje och Malmö.

Rosa är en patenterad målskytt – en bristvara i elitserien och därför skenade hans prislapp iväg till något smått ofattbart. Pavel kan vara den bäst avlönade spelaren i elitseriens historia.

Slutspelsbonus

Enligt flera klubbledare som jagade Rosa var tjeckens lönekrav 90 000 euro för grundserien och 30 000 euro som slutspelsbonus. Totalt blir det 1,1 miljoner kronor för elva elitseriematcher samt slutspel.

Med elva grundseriematcher och till exempelvis fem slutspelsmatcher blir det 69 000 kronor per match eller en månadslön på 370 000 kronor.

Lönekravet är givetvis i nettosiffror och pengarna hamnar rakt ned i Pavels plånbok, utan att passera staten.

Timrå måste betala en artistskatt på 15 procent.

Timrås sportchef Kent Norberg vill inte kommentera enskilda spelares löner.

Inom budgeten

– Nej, det har vi en policy att inte göra. Men visst kostade en spelare av Pavels kaliber att värva, säger Kent Norberg.

Timrå har på kort tid värvat Adam Svoboda, som klubben var tvingad att köpa loss från Pardubice i Tjeckien, Marko Jantunen och nu Pavel Rosa.

– De nya spelarna ryms inom vår spelarbudget. Vi tappade en del spelare i somras och deras lön kan vi nu lägga på de här nya killarna. Sedan måste vi värva. Åker Timrå ur kostar det föreningen 20-25 miljoner kronor – det är avsevärt mer än vad Pavel har i lön, säger Kent Norberg.

Hoppas på Timo

Timrå har inte slutat att titta på spelare.

Nu fortsätter man att försöka locka till sig Timo Pärssinen, Zug.

– Vi får se vad som händer. Vi har samtal med Zug och förhoppnings kan Timo börja spela med oss inom kort, säger Norberg.

Tomas Ros