Luleå körde över Leksand

Hellgren efter 7–1: ”Jag fattar knappt att det är sant”

HOCKEY

Luleå är en bild av självförtroende just nu.

Efter 8–2 mot Frölunda i lördags besegrades Leksand med 7–1 på måndagskvällen i Coop Arena.

– Jag fattar knappt att det är sant. Det är en enorm glädje att stå i båset nu, säger Jens Hellgren, assisterande tränare i Luleå.

Desto tyngre var det för tabelljumbon Leksand, som började matchen med ett självmål efter 1.37. Magnus Österby skulle styra undan en hård puck som från Luleåforwarden Thomas Kochs klubba, men hade värsta tänkbara otur när pucken ändrade riktning och hamnade bakom Johan Backlund i Leksands kasse.

– Det började som det gjort de senaste matcherna. I tredje perioden var målsättningen att inte släppa in fler mål. Det lyckades inte heller, sade Per-Erik Eklund, Leksands tränare, efteråt.

Efter två perioder var ställningen 6–1 till Luleå, men Jaroslav Obsut lyckades göra 7–1 innan pinan var över för leksingarna.

Om tabelläget, i botten, säger Per-Erik Eklund att laget ännu inte tänka på värsta tänkbara scenario.

Förbereda för kvalspel

– Vi har väl ett par tre vändor framöver här på oss, sen får man kanske börja förbereda sig på kvalspel, säger han.

Efter Magnus Österbys olyckliga självmål reste sig Leksand och kom tillbaka in i matchen. Men Luleå, som nu tycks lyckas med allt, visade upp ett bländande försvarsspel, med en stabil Tero Leinonen i målet som pricken över i.

I slutet av perioden kunde hemmalaget öka på ledningen till 2–0 genom Vladimir Machulda i spel sex mot fem när Leksand hade en avvaktande utvisning hängande över sig. När sedan Machulda gjorde 3–0 efter två minuters spel i andra perioden blev det förvirrat i Leksand, och Luleå började sitt målkalas på allvar.

Tröstmål av Bemström

Efter 4–0 byttes Johan Backlund ut mot Tomas Duba i Dalalagets mål, men innan perioden var slut hade Luleå gjort ytterligare två mål.

Däremellan fick Leksand sitt tröstmål, genom backen Stefan Bemström, i spel sex mot fem när Luleå hade en avvaktande utvisning.

– Andra perioden var en katastrof, inget fungerar för oss och Luleå utnyttjar det på ett bra sätt, säger Per-Erik Eklund.

I slutperioden byttes Leinonen ut mot David Rautio i Luleåmålet.

– Tero har känningar i en ljumske, och vi ville passa på att låta honom vila lite, säger Jens Hellgren.

TT