Bremberg är fantastisk

Lasse Anrell: Han borde dra fullt hus i Globen

HOCKEY

Den elitserie som såg ut som en enkel promenad mot ett slutspel med HV 71, Frölunda, Linköping och Färjestad i semifinaler och med HV 71 som svenska mästare ser plötsligt helt vidöppen ut.

Just nu talar det mesta för en SM-final mellan - ja, faktiskt - Luleå och Djurgården.

Foto: MAJA SUSLIN
Har du börjat tänka på SM-final, Challe?

Det kanske låter som ett skämt men det finns faktiskt väldigt mycket realism i det scenariot.

Det finns bara två lag just nu som spelar en respektlös anfallshockey som bygger på självförtroende och en en total tro på den egna kraften och energin. Luleå mal ner motståndare. Förlusten av Orszagh visade sig bli en frigörelse av andra krafter i laget.

Och Djurgården - seriens formstarkaste lag - orkade börja i går mot Frölunda som de började alla matcher i höstas: med en totalt usel förstaperiod. I andra arbetade de in sig i matchen och tack vare en uppvisning av Fredrik Brembergs handleder kunde de mala ner svenska mästarna.

Det är omvända världen i hela serien.

Frölunda har en seger på sex matcher. Det är en mardrömsuppladdning inför slutspelet. Snart måste något hända med Stephan Lundhs och Jan Karlssons sätt att matcha laget om inte de ska sitta lika löst som Färjestads båda tränare Strömberg och Lennartsson.

Sundin såg ut som en amatör

Frölunda saknar totalt skärpa i försvarsspelet. När Ronnie Sundin och Tom Koivisto lät Marcus Kristoffersson åka mellan dem och skjuta skottet som sen gav 1-2 var det pinsamt. Sundin såg ut som en amatör. När Tomi Kallio lät Fredrik Bremberg slå passningen som gav 3-2 stirrade han på pucken och det kan kanske en forward göra ibland. Men inte i den positionen. Det var genant dåligt.

Bremberg var fantastisk. Det tekniska och eleganta sättet han spelar hockey på är så sällsynt i elitserien att bara han borde dra fullt hus i Globen. När han dessutom får spela center så blir hans effektivitet så mycket större.

På två dagar har jag sett Linköping, Färjestad, Frölunda och Djurgården. Djurgården är bäst. Och unga spelare som Alexander Ribbenstrand och Patric Hörnqvist blir bara bättre och bättre.

I Frölunda var bara Tomi Kallio och Jonas Johnson och möjligen Niklas Andersson riktigt bra - i en period. Det är uppenbart att spelarna tappat tron på sin egen överlägsenhet. De påminner mycket om Färjestad. Allt ser väldigt ängsligt ut. Det ser ut som de väntar på att nån annan ska göra jobbet.

Moget för final

Charles Berglund och Hans Särkijärvi kan istället börja titta uppåt.

Snart tror jag de ska våga formulera den djärva tanken att de nu har ett lag moget för att sikta på SM-final. Är laget så bra så klarar de det.

Frölunda - ja, de får göra som Färjestad. Hoppas på att de kan vinna några enkla segrar på hemmaplan och sakta komma in i slutspelsformen.

Hannula har OS-frossa

HV 71?

Ja, de kan ännu så länge luta sig mot sina centrar och hoppas på att Mika Hannula slutar darra i sin OS-frossa.

Linköping? Ja, de vann i alla fall i måndags, trots väldigt osäkert spel.

Grundtips för SM-finalen?

Luleå-Djurgården.

Gardera med Brynäs (!) och HV 71.

Är jag en idiot? Tja, kanske, men glöm inte att det bara är dårar som tippar rätt när det handlar om hockey...

Lasse Anrell