Linköping nära spräcka Luleås svit

"Skönt att visa vad vi kan”

HOCKEY

Linköping var bara drygt fyra minuter från att spräcka Luleås förlustfria svit sedan den 10 december.

Men det gick till förlängning – där vann östgötarna och har nu tagit fem av sex möjliga poäng de två senaste elitserieomgångarna.

– Skönt att visa vad vi kan igen, säger segerskytten Tony Mårtensson.

Tre mål mot Färjestad i måndags – och nu matchvinnare efter att ha ordnat en bonuspoäng i sudden death mot Luleå. Livet leker för Tony Mårtensson.

– Han var otroligt duktig igen och är en av landets bästa centrar just nu, säger tränaren Roger Melin.

– Kul att höra sådant, men det vet jag inte. Finns många duktiga på den positionen. Fast jag kan inte klaga på formen. Jag känner mig pigg och när man har flytet är det roligt att spela.

Att Luleå starkt kämpade sig tillbaka och både reducerade (Lubos Bartecko) och kvitterade (Mikael Renberg) i sista perioden verkade inte störa honom särskilt mycket.

– Det känns som att vi är på väg ur från svackan och det var ändå viktigt att vi tog två poäng. Då håller vi fortfarande Luleå bakom oss i tabellen och nu är siktet inställt på att ta andraplatsen från Frölunda, menar Mårtensson.

Stolt tränare

Gästernas tränare Roger Rönnberg var stolt över upphämtningen.

– Vi var utspelade långa stunder i andra perioden, ändå fajtade vi till oss ett oavgjort resultat. Det var imponerande att se, tycker han.

Luleå hade inte förlorat någon match vid ordinarie tid sedan den 10 december mot Djurgården. Med tre raka segrar är det inte särskilt svårt att utse norrlänningarna till elitseriens formstarkaste gäng.

I första perioden märktes det vilket lag som har bäst självförtroende för tillfället. Hemmalaget – med bara två vinster de nio senaste omgångarna – agerade lite mer försiktigt i inledningen. Då var både Thomas Koch, Karl Fabricius och Jonas Nordqvist nära att ge gästerna ledningen.

Men Linköping spelade upp sig ju längre matchen gick och svarade för en strålande andra period. Ulf Söderström pangade in 1–0 ur dålig vinkel förbi en chockad Tero Leinonen, Sami Torkki vräkte sig och tryckte in returen på Magnus Johanssons skott några minuter efteråt.

Kunde ha varit mer

Det kunde ha varit 3–0, efter ett skott i ribbkrysset av Thomas Johansson.

Efter att ha varit sega och ganska oinspirerade i många matcher var den heta viljan tillbaka i Linköping.

– Skönt att vinna en förlängning också, det har vi haft problem med tidigare, säger Roger Melin.

Sportbladet - TT