Nya Mjukis-Boork

”Det var så bra att jag inte ville störa”

HOCKEY

GÄVLE

Han har uppfunnit ”våldtäktshockeyn” och gjort sig känd som diktator.

Nu är Brynäs tvåa i fair play-ligan – och Leif Boork demokrat.

– Nu får grabbarna coacha sig själva, säger nya mjukis-Boorken.

EN RIKTIG KOMPIS Diktatorn Boork har blivit demokraten Leif. Brynäs spelade så bra i går mot Djurgården att tränare Boork kunde vara nästan helt tyst. Foto: KAI REHN, PERNILLA WAHLMAN, ANDREAS BARDELL

Brynäs gick på knock – spelmässigt.

Formstarka Djurgården kom på besök och tog första perioden på poäng. Men Brynäs jobbade sig in i matchen och förnedrade Djurgården i sista perioden när man gick från 1–0 till 6–0 i sista perioden.

Hemmalaget hyllades med stående ovationer – och publiken ropade efter att Boork skulle komma in på isen.

Nyfikna journalister undrade vad tränaren egentligen gjorde med laget i periodpaus.

– Jag sa inte så mycket. Tommy Sjödin och grabbarna skötte det själva. Det var så bra så jag ville inte störa, säger Boork.

Samme tränare som när han kom till Brynäs tog tag i allt med järnhand. Det var Boorken som bestämde allt, vittnade spelarna.

Tre av dem har fått sparken.

Men nu får de sköta mycket själva.

– Det är det bästa om de kan göra det, säger Boork.

Disciplinerat

I ett spel som knappt ger utvisningar. För Brynäs, tvåa i fair play ligan, gick inte på knock bokstavligt talat. Laget drog i går på sig två hakningar, en utvisning för puck ut och en för att för många spelare fanns på banan.

– Vi spelar disciplinerat. Det handlar mycket om fokusering. Drar du på dig en onödig utvisning är det någon annan som måste gå in och göra skitjobbet åt dig, säger Boork.

Ni är tvåa i fair play-ligan, och tar knappt en utvisning i dag. Du som gjorde dig känd för våldtäktshockey när du tränade Djurgården.

– Ja, men jag tycker ändå vi har spelare som kan vara tuffa. Men vi spelar inte korkat. Vi orkar åka skridskor och behöver inte ta onödiga utvisningar.

– Vi hade en period när vi tog lite för många sådana. Klart att vi har pratat om det ibland, men framför allt har vi en annan energi så vi orkar med.

Lyfter fram Johansson

Och nya ”Boorken” vill lyfta fram en viktig detalj som gjort att Brynäs nu inte förlorat på åtta raka matcher.

– Här är han, säger han när vi står i Brynäs omklädningsrum.

– Daniel Johansson. Jag sa att du var 34 till pressen, men det är du ju inte.

Johansson svarar 31.

– Han går ner och täcker skott när det är tio sekunder kvar och vi leder med 6–0. Och han är 31 år. Jag menar att det beskriver den stämning vi har i truppen. Alla ger allt för varandra, säger Boork.

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM