”Ett sånt mål gör man en gång i livet”

Tommi Kallio bjöds på 3–2-avgörandet

HOCKEY

Frölundas Tommi Kallio avgjorde för tredje gången denna säsong mot Mora. Ett av hans lättaste mål. Efter en oväntad sargstuds fick han öppet mål. Frölunda vann med 3–2.

– Ett sånt mål gör man nog bara en gång i livet. Jag hann i alla fall tänka att jag skulle sätta pucken säkert, sade Kallio.

Foto: Scanpix
Matchvinnaren. Tommi Kallio (i mitten) avgjorde mötet med Mora – ett mål som blev mycket omdiskuterat.

Alla matcher denna säsong mellan Mora och Frölunda har varit jämna. Frölunda har vunnit samtliga med 3–2, två efter förlängning. Gemensamt för tre av Frölundas segrar är att Tommi Kallio gjort det avgörande målet.

I lördagens match nöjde han sig inte med ett, han gjorde Frölundas två avslutande mål och har totalt gjort 22 under säsongen, lika många som Andreas Karlsson, HV 71.

Mora var något vassare i första perioden. Hemmalaget både kunde och borde gjort mer än ett mål. Så långt var målvakten Tommy Salo Frölundas bäste.

Frölunda kom tillbaka

Frölunda och Kallio kom tillbaka i andra med bättre skridskoåkning och lite snabbare passningsspel. Jonas Esbjörs kvitterade och Kallio gav Frölunda ledningen. Mora gav sig inte och kämpatagen gav också kvittering. Sen kom eftermiddagens mest omtalade situationer.

Först spelade Moras Anders Bastiansen pucken på domaren Peter Eriksson som hindrade pucken att gå ur zon. När en Frölundaspelare slog ner pucken mot kortsargen och Mora-målvakten Vehanen skulle ut och stoppa den studsade pucken helt oväntat rakt ut till en helt fri Kallio.

– Jag har aldrig varit med om att det hänt tidigare. Men det var precis det som vi behövde efter att ha haft otur några matcher i rad. Det är klart att man har funderat en del på slutet när vi inte vunnit och det är viktigt för oss att komma etta eller tvåa i serien med tanke på slutspelet, sade Kallio.

Rindell var besviken

Moras tränare Harri Rindell gick till stark verbal attack på domaren efter matchen.

– Alla på Tellus kunde se var Bastiansen skulle slå pucken eftersom han var fasthållen. Alla utom domaren, som inte kunde flytta på sig. Han bad om ursäkt efter matchen och det var det enda vi var eniga om, sade en mycket besviken Rindell.

Lika besviken som Rindell var, lika nöjd var Frölundas tränare Stephan ”Lillis” Lundh.

– Oturen har grinat oss i ansiktet några matcher. Våra unga spelare ger laget energi och jag tror det lossnar för många efter denna seger. Det var skönt att se att vi i andra och tredje perioden vågade lite mer.

Sune Karlsson/TT