Luleås poängsvit bröts mot HV 71

Liv: Vi gjorde en kanonmatch

HOCKEY

Luleå hade tagit poäng i elva raka matcher innan mötet med HV71.

Serieledarna blev dock för svåra, Luleå blev poänglöst trots en storspelande Tero Leinonen i målet.

– Leinonen var riktigt bra i dag, men vi gjorde verkligen en kanonmatch, sade HV:s målvakt Stefan Liv efter HV-seger med 2–1.

Luleå är i bra form för tillfället, men det är även HV-forwarden Björn Melin. Kraftfulle, spelskicklige och tekniske Melin har utvecklats till en av elitseriens bästa spelare och skapar farligheter hela tiden. Efter bara fyra minuter sköt han 1–0. HV spelade fem mot tre utan att få riktig fart på pucken, men till slut slog Andreas Karlsson en fin crosspassning som Melin direktsköt bakom Leinonen.

I andra perioden dominerade HV matchen totalt, men fick inte hål på Leinonen trots sjutton skott.

– Vi skulle ha gjort fler mål. Jag tycker att vi kontrollerade händelserna, vi kom in mot mål riktigt bra, sade HV-backen Johan Halvardsson, som gjorde ännu en stabil match.

I början av tredje perioden samspelade Björn Melin och Johan Davidsson snyggt innan Davidsson lyfte in 2–0 med en backhand.

Med fem minuter kvar reducerade Jonas Nordquist till 2–1 på sin egen retur. Strax efter drog Johan Halvardsson på sig en slarvig utvisning.

– Det var inte alls bra att åka ut i det läget. Jag skulle bara ta mig loss från han som höll i min klubba, men råkade slå lite med klubban. Det hade varit riktigt tråkigt om de hade kvitterat där, sade Halvardsson.

Luleå fick dock aldrig igång sitt power play riktigt, HV kunde hålla undan med hjälp av smart spel och Halvardsson slapp därmed bli syndabock.

Poängmässigt har Halvardsson bara fått ihop en assist under hela säsongen, men visar match efter match hur duktig han är defensivt.

– Jag har faktiskt bara varit inne på fyra baklängesmål under säsongen (på 31 matcher). Det hade varit roligt att göra något mål också, men det är inte min uppgift, sade Halvardsson.

Matchens klart bäste spelare var Luleåmålvakten Tero Leinonen. Flera gånger räddade han givna HV-mål, och han var chanslös på de två han släppte in.

– Jag brukar prata med spelarna om hur viktigt det är att vara fokuserad i sextio minuter, och i dag visade Leinonen verkligen att han hade förstått det. Tyvärr räckte det inte för att stjäla några poäng, konstaterade Luleåtränaren Slavomir Lener.

Sportbladet.se -TT