Titta – nu är Brynäs ÖVER slutspelsstrecket

Danielsson: Vi har jobbat hårt för det här

HOCKEY

Det krävdes nio matcher utan förlust för att Brynäs skulle ta klivet över slutspelsstrecket.

Men efter 4–3 mot Färjestad är laget där.

– Äntligen. Vi har jobbat riktigt hårt för det här, sa Brynäsforwarden Björn Danielsson.

29-årige Danielsson gör sin femte säsong i Brynäs. Hans första år i klubben slutade med förlust i kvartsfinalen, men de senaste tre åren har Brynäs missat att gå till slutspel. Nu vill Danielsson spela ett slutspel igen.

– Det kommer att bli en strid ända in på linjen, men vi kommer att göra allt för att ta oss dit. Lyckas vi med det och kan behålla den här formen så är det nog inte många lag som vill möta oss, sa Danielsson.

Vilken ändring

Runt jul var det däremot inte mycket som tydde på att Brynäs skulle knipa en plats bland de åtta. Skador, sparkade spelare och många knappa förluster bidrog till att Brynäs var ett lag i kris i början av januari. Men nio matcher utan förlust har gjort att Leif Boorks manskap närmat sig lagen ovanför strecket. Lördagen seger mot Färjestad gjorde att Gävlelaget passerade både Djurgården och Mora i tabellen, och klättrade upp till en sjundeplats.

– Vi har vunnit många matcher på slutet, men det har de andra lagen som är med kring strecket också gjort. Skönt att vi äntligen kunde klättra i tabellen, sa Danielsson.

Från krislag till ett formstarkt slutspelslag. Många frågar sig vad som har hänt med Brynäs?

– Det är jättesvårt att förklara. Jag har faktiskt ingen bra förklaring till varför det gått så bra, säger Björn Danielsson, och fortsätter:

– Vi hade många tunga förluster ett tag, men vi fortsatte att jobba hårt hela tiden. När det äntligen vände så har det bara rullat på.

Spikrakt uppåt

Brynäs och Björn Danielssons formkurvor går parallellt med varandra. Precis som laget hade han en tung och skadefylld höst. Nu pekar både Danielssons och lagets formkurva spikrakt uppåt.

– Det har känts riktigt bra för mig på slutet, men det är alltid lättare att spela bra när hela laget är i form, sa Danielsson.

Mot Färjestad var den lille speedkulan strålande. Han gjorde ett stort arbete över hela banan och fick - framförallt i box play - enormt med speltid. Och det var just i box play som Danielsson svarade för matchens prestation

Brynäs hade vänt ett 0–1 underläge till ledning 2–1 i när Färjestad fick chansen i numerärt överläge. Thomas Rhodin skulle transportera upp pucken i mittzon. Då klev Danielsson fram och delade ut en perfekt tackling och stal pucken. Momentet senare serverade han Mathias Månsson pucken på silverbricka.

– Jag såg att Månsson kom vid bortre stolpen. Sedan hade jag lite tur att passningen gick fram, sa Danielsson.

Färjestad både reducerade och kvitterade i den tredje perioden, men i förlängningen kunde Mathias Månson avgöra med sitt andra mål.