Hjälte-med NHL-feber

Nu vill St Louis ha honom

HOCKEY

GÖTEBORG

Först avgör han mot Linköping, med två mål.

Sedan får Magnus Kahnberg beskedet att han kan hoppas på ett NHL-kontrakt med St. Louis - och där bli lagkamrat med kompisen Christian Bäckman.

- Låter som en bra idé, säger han.

Foto: bildbyrån
VISSTE INTE Efter succématchen berättade Tomi Kallio för Kahnberg om vändningen i NHL.

Frölundas Magnus Kahnberg, 26, är tillbaka på allvar efter den svåra axelskadan. Mot Linköping gör han två av tre mål, bland annat avgörandet i förlängningen.

- Viktigt få med extrapoängen. Vi vill ju hellre bli tvåa än trea i tabellen, säger han i omklädningsrummet efteråt.

Av lagkompisen Tomi Kallio får Kahnberg sedan höra ett rykte om att Carolina Hurricanes bytt bort hans rättigheter till St. Louis Blues.

- Är det sant? undrar Magnus, som draftades av Carolina år 2000.

Sportbladet får räta ut alla frågetecken.

Större uppgörelse

För två veckor sedan kallades Christian Bäckman in till St. Louis manager Larry Pleau för att berätta vad han visste om bäste kompisen Magnus Kahnberg. Bäckman gjorde allt för att få sina chefer att nappa på en planerad övergång och kort därefter hade klubbens europascout Ville Sirén en kontakt med spelaragenten Patrik Carnbäck i Göteborg, som välkomnade intresset för sin klient. Sent i går kväll ingick så Magnus Kahnberg i en större bytesuppgörelse mellan St. Louis och Carolina. Huvudperson bland flera spelare var Blues OS-center Dough Weight som idag ansluter hos Hurricanes.

Att St. Louis väljer att byta till sig rättigheterna för Frölundas landslagsstjärna kan tolkas som att klubben har ett färdigt kontraktsförslag, enligt insatta bedömare. I så fall måste skrivas under före den 1 juli, då Kahnberg blir "unrestricted free agent" och blir fri att gå till vilken NHL-klubb som helst - om han får chansen.

- Jag fick ju ett förslag från Carolina i höstas, i sista sekunden, men jag tackade nej. Sen dess har dom inte varit direkt heta och velat satsa på mig, berättar Magnus.

Räknar med honom

- Därför tycker jag det här ser bra ut, att få tillhöra en anan klubb, även om jag inte haft kontakt med St. Louis än. Men bara att kanske få chansen att spela med Bäckman är ju nåt att hoppas på, det vore kul.

Men klubbytet kan bli ett nedköp, Carolina toppar just nu hela NHL med flest poäng, medan St.Louis är ligans största strykgäng.

- Men det kan ju också betyda att chansen att få synas i ett lite sämre lag är större, menar Kahnberg.

Frölunda räknar kallt med att både Kahnberg, Joel Lundqvist (Dallas) och Johnny Oduya (Washington) kan vara förlorade inför nästa säsong.

- Ja, vi ser stor sannolikhet i att vi tappar killarna, vi vet ju att dom vill till NHL. Vi får respektera det, säger klubbdirektören Mats Ahdrian.

Magnus Kahnberg

Thomas Tynander, Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM