Nu börjar slutet - en thriller i sju akter

HOCKEY

Toppen i elitserien är avgjord och botten likaså.

Så vad återstår?

Jo, en gastkramande thriller som kommer att pågå till omgång 50.

Så jämn är kampen om de två sista slutspelsplatserna.

När dagens tre hängmatcher spelats återstår bara sju omgångar och fajten kring slutspelsstrecket är en rafflande uppgörelse mellan fyra lag: Brynäs, Mora, Djurgården och Timrå.

Det är nu det gäller.

Det är nu som det är dags för de rutinerade spelarna att kliva fram och visa varför just deras lag är värd en plats i det hägrande slutspelet.

Djurgården är det lag som överraskat mest och efter två riktiga bottennapp - mot streckkollegorna Brynäs och Södertälje - stod laget att känna ingen i går mot Mora i Globen.

Trots förlusten.

Ska vi vara ärliga är Dif på papperet för dåligt för att vara med och slåss om en plats i slutspelet. Backsidan håller allsvensk klass. Ronnie Pettersson och André Mattsson huserar i förstafemman och den stora frågan är om dessa killar hade varit ordinarie i något annat elitserielag?

Tveksamt, va?

Dålig teknik bland backarna

I går var det faktiskt målvakten Teemu Lassila som visade bäst klubbteknik i försvaret och det säger en del om hur det är ställt med hans kompisar runt kassen.

Dif-spelarna ska ha all heder för att de kämpar i 60 minuter. Backarna kompenserar sin bristande kunskap med en enorm vilja. Alla är beredda att offra både det ena och det andra för att stoppa ett annalkande baklängesmål.

Sådant imponerar, förstås.

Järnkaminerna har återuppstått i januari, men kanske i en lite annan skepnad än vad vi är vana vid från tidigare säsonger.

Så vilka två av fyra jagande lag hamnar i slutspelet efter 50 omgångar, då?

Tja, jag håller fast vid mitt tips att Brynäs går dit, men sedan är det som att kasta tärning om den andra festplatsen.

Börjat leverera

Mora har tagit sig i kragen och Djurgården är på gång. Timrå är - trots att laget ligger sämst till i streckdramatiken - långt ifrån avsågat. Tvärtom. Nyförvärven Pavel Rosa och Marko Jantunen har börjat leverera och om någon, under pistolhot, avkräver mig ett tips så blir det Timrå som gör Brynäs sällskap i slutspelet.

Japp, så blir det.

Malmö, Skellefteå och Leksand kapprustar inför kvalserien, som också blir en riktig rysare. Frågan är bara vad alla dessa tjeckiska nyförvärv kostar?

Dyra pengar

Kommer det obehagliga överraskningar efter säsongen?

Enligt uppgifter betalar Malmö - till exempel - 170 000 euro (drygt 1,5 miljoner kronor) för tjecken David Moravecs tjänster under resten av säsongen.

Bokslutet för många klubbar kan också bli en thriller vad det lider.

Är jag rädd.