Segertåget stannade i Luleå

Bartecko avgjorde i sudden

HOCKEY

Det blev formstarka Luleå som till slut bröt Brynäs svit på nio matcher i rad utan förlust genom att vinna med 2–1 på övertid i Coop Arena på tisdagskvällen.

Luleås gigant på isen, Lubos Bartecko, gjorde segermålet efter att ha fintat bort Markus Korhonen i Brynäskassen totalt.

– Det var skönt att vi kunde vinna på övertid, och särskilt roligt för mig. Jag tror aldrig att jag har avgjort en match i en förlängning tidigare, säger den 29-årige slovaken.

– Det var en svår match. Brynäs är tuffa att möta, och deras försvar är mycket bra, särskilt i numerärt underläge. Men det var bra för oss, vi lärde oss mycket i kväll. Och det är såna här matcher som det kommer att bli i slutspelet, säger Bartecko.

Leif Boork, Brynäs tränare, fäller inga tårar för att den fina förlustfria sviten spräckts.

– Det betyder ingenting. Vi har pratat om att inte bry oss om det där för mycket och inte spilla mental energi på sånt som inte betyder så mycket, säger Boork.

Perfekt taktik

Brynäs gjorde en taktiskt perfekt match mot Luleå. Boorks manskap täppte till alla ytor för Luleå och försvarade sig effektivt matchen igenom.

Talande var att hemmalaget fick spela drygt tre minuter i spel fem mot tre under matchen, utan att få in pucken i Brynäs mål.

Gävlelaget gjorde matchens första mål, i numerärt överläge i slutet av första perioden. Daniel Casselståhl klippte till med ett slagskott från blå, ett skott som slank in bakom Tero Leinonen i Luleåkassen.

Brynäs taktik skapade frustration i Luleå.

Mikael Renberg lyckades kvittera till 1–1 i mitten av andra perioden, när han gjorde sitt hundrade elitseriemål, framspelad av Fredrik Hynning.

Slutperioden blev intensiv när Luleå trummade på för att få in en puck till i mål, men Markus Korhonen visade toppklass när han radade upp imponerande räddningar.

Artistkontrakt

Även Brynäs skapade vassa chanser med sylvassa kontringar genom bland andra Martin Öhrstedt och Jonas Almtorp.

Luleås Lubos Bartecko var lysande hela kvällen och snurrade gång på gång upp Brynäsförsvaret helt på egen hand. Men inte förrän i förlängningen fick han sätta pucken i mål, hans trettonde den här säsongen.

Målet gjorde han när Brynäs Daniel Johansson satt i utvisningsbåset.

Tyvärr för Luleå har klubben bara ett artistkontrakt med Bartecko som sträcker sig fram till kvartsfinalerna. Skulle Luleå gå vidare måste klubben betala flera miljoner för att kunna behålla honom, och frågan är om pengar finns till det.

Det sista värvningsfönstret för säsongen stängdes på tisdagskvällen utan att Luleå kontrakterat någon ny spelare, meddelade klubbdirektören Hans Chrunak efter matchen.

TT