Poängkungen drömmer om ny chans i NHL

Andreas Karlsson: Jag är sugen

Foto: PETER BÄCKER
HJÄLTE IGEN Andreas Karlsson har precis sänkt Färjestad.
HOCKEY

KARLSTAD

Andreas Karlsson, 30, spelar sitt livs ishockey.

I går avgjorde HV-centern på nytt mot Färjestad och har nu gjort 24 mål i årets elitserie.

Och nu drömmer han om en ny chans i NHL.

– Det är aldrig fel att drömma lite och får jag ett läge så är det klart att jag är sugen på att ta chansen igen, säger han efter 1–0-segern över Färjestad.

Karlsson har tre säsonger bakom sig i Atlanta, utan att riktigt lyckas. Han tog vägen via Schweiz (Biel) i en säsong och kom till Jönköping i fjol.

Där spelar han nu på topp.

– Att jag gör så många poäng har jag Fredrik Olausson och Per Gustafsson att tacka. Det är dom som spelat fram mig under hela säsongen, säger han.

Fjärde raka mot Färjestad

Men det går lika bra utan Olausson och Gustafsson.

Båda saknades mot Färjestad i går – men Karlsson slog till ändå.

2.01 in på förlängningen avgjorde han matchen mot Färjestad i Karlstad. För HV var det fjärde raka segern över Färjestad den här säsongen – och Karlsson har mer eller mindre haft huvudrollen i samtliga matcher.

Av totalt elva HV-mål mot värmlänningarna i vinter har Karlsson gjort sju.

– Hela laget tycker om att möta Färjestad, jag tror det sitter kvar sen finalsegern.

Själv har Andreas inga som helst problem att tända till när Färjestad står för motståndet. Han är uppvuxen i Munkfors med bland annat Peter Nordström och Pelle Prestberg.

– I dag var det lite folk här från Munkfors och tittade. Det är speciella matcher, säger Karlsson.

Given i VM, Bengt-Åke?

Trots HV:s övertag och att han själv öser in poäng mot Färjestad så tackar han gärna nej till ett slutspelsmöte mellan lagen, i alla fall inledningsvis.

- Jag tror att Färjestad blir bättre i slutspelet än vad de visat upp hittills.

Karlsson fanns med i OS-diskussionerna inför spelen i Turin. I går innan avresan till Karlstad fick han tillfälle att gratulera lagkamraterna Stefan Liv och Mika Hannula när de kom hem till Jönköping.

– Det hade självklart varit kul att få vara med. Som spelare vill man självklart uppleva det som de varit med om. Men jag slogs mot killar som Mats Sundin och Henrik Zetterberg om en plats. Men visst var jag beredd om det kommit ett återbud, säger Andreas.

Kanske får han istället vara med om VM-spel senare i vår istället. I den form Karlsson befinner sig i är han självfallet högaktuell.

– VM skulle självklart vara kul. Jag var med i Wien för tio år sen, men då var jag mest reserv. Men det där får vi ta senare, nu är det först slutspelet som gäller, säger elitseriens poängkung.

Patrick Kipler ([email protected])