HV 71 nära elitseriesegern

Vände underläge mot Södertälje efter skottkanonad i andra perioden

HOCKEY

JÖNKÖPING

HV 71 sköt 25 skott i andra perioden, och vände 0–2 till 3–2 mot Södertälje.

Till slut blev det seger med 5–2, och nu är seriesegern i det närmaste klar för Jönköpingslaget.

HV hade haft hela OS-uppehållet på sig att ta nya tag efter 0–6-förlusten mot Mora i senaste hemmamatchen. Men i början av matchen var det kvalserieklara Södertälje som var bäst, medan HV gjorde alldeles för många enkla misstag.

Miroslav Zalesak gjorde 0–1 efter att Anze Kopitar bjudit på en fin uppåkning från egen zon och serverat Zalesak perfekt.

– En rättvis ledning, vi började bra och spelade väldigt disciplinerat, sade SSK-tränaren Ulf Taavola.

I andra perioden utökade Justin Mapletoft till 0–2. Nye HV-backen Daniel Grillfors klubba gick av, så Mapletoft kunde ganska ostört åka sig fri och sätta pucken i krysset bakom Stefan Liv.

Två mål av Lasse Jonsson

Josef Boumedienne drabbades av en lite oturlig utvisning på 2+2 minuter, och direkt därefter åkte även Justin Mapletoft ut. HV-backen Lasse Jonsson utnyttjade båda dessa power play-tillfällen, och sköt både 1–2 och 2–2 ur vänsterbacksläge.

En minut innan andra periodens slut gjorde Erik Andersson 3–2 efter en fantastisk arbetsinsats av HV:s ungdomsfemma (Andersson, Martin Thörnberg och David Fredriksson).

– Jag tror att de erövrade pucken fyra gånger i det bytet, det var ett skönt mål, sade HV:s andretränare Göran ”Flygis” Sjöberg.

Andreas Karlsson avgjorde

I tredje perioden avgjorde Andreas Karlsson matchen med 4–2 i numerärt underläge, hans 25:e mål för säsongen och det sjätte i numerärt underläge.

– Både 3–2 och 4–2 var psykologiskt väldigt tunga mål för oss, konstaterade Ulf Taavola.

Stefan Liv fick stå i HV-målet trots att reserven Erik Ersberg höll nollan i tisdags mot Färjestad. Liv verkade ha skakat av sig OS-yran och gjorde en bra match.

HV nära serieseger

Eftersom Frölunda också vann på torsdagen är HV:s serieseger ännu inte helt säker, men nästan. Med två omgångar kvar leder HV med sex poäng, och har 16 mål bättre än Frölunda i målskillnad. Om laget vinner serien väljer man kvartsfinalmotståndare av lagen som kommer sjua och åtta (det är helt klart att det blir Mora och Brynäs).

– Vi har redan bestämt vilket lag vi kommer att välja i så fall. Vi tog ett snack med spelarna för att se vilka de ville möta, och de valde samma som vi tränare hade valt. Men jag avslöjar inte vilket lag det blir, sade ”Flygis” Sjöberg.

Staffan Runemo/TT

ARTIKELN HANDLAR OM