Mardrömmen slut för Frölunda

Tog klart grepp om andraplatsen

HOCKEY

Linköping (TT)

Cloetta Center har varit en mardrömsarena för Frölunda.

Men nu är det slut på spökerierna.

Efter fem raka förluster lyckades göteborgarna för första gången besegra Linköping med 5–1 och säkrade därmed med största sannolikhet andraplatsen i tabellen.

– Vi spelade precis som vi skulle och bjöd inte på något i försvarsspelet, ler centern Jonas Johnson.

Frölunda har länge jagats av Linköping och kunde ha blivit av med sin andraplats. Tack vare segern tog man i stället ett rejält grepp om sin position. Med bara två omgångar kvar före slutspelet är avståndet numera fyra poäng till östgötarna.

”Grymt viktigt”

– Att bli tvåa i stället för trea kan komma att bli grymt viktigt. Skulle vi ställas mot Linköping i en semifinal får vi en avgörande match hemma, framhåller målvakten Tommy Salo.

Det viktiga toppmötet punkterades under de första fem minuterna av sista perioden. Då gick Frölunda från 2–1 till 5–1 efter mål av Jonas Johnson, Magnus Kahnberg och Jan-Axel Alavaara.

– Det var ju rena jackpotten, skrattar tränaren Jan Karlsson. Jag är glad över vinsten, men gläds mest över hur pigga och vältränade killarna såg ut.

Yra höns i försvaret

Linköping uppträdde som yra höns i försvaret och finske OS-målvakten Fredrik Norrena imponerade knappast heller. Minst tre av målen såg långt från otagbara ut.

– Vi vek ned oss när det kom till kritan och måste bli betydligt tuffare och tåligare om vi ska komma någonstans i slutspelet, kritiserar hemmatränaren Roger Melin.

Före torsdagsmötet hade Frölunda försökt fem matcher på två säsonger i Cloetta Center – och kammat noll varje gång.

Senast ledde man med 4–3 med bara 3,5 minuter kvar att spela – men tappade på slutet och fick stryk med 4–5.

Fram tills i går verkade det nästan omöjligt för göteborgarna att vinna i Linköping.

– En sådan trend vill man naturligtvis inte ha och vi ville verkligen bryta den. Det är hur viktigt som helst att vi bevisade att vi kan vinna här, menar Jonas Johnson.

Men det började precis som vanligt.

Krog kvitterade

Efter en mycket hafsig första period med knappt en passning rätt lyfte Magnus Johansson in 1–0 för hemmalaget i början av den andra.

Då knöt Frölunda näven, ökade tempot och kvitterade genom Jason Krog. Han tog en luring bakom kassen och snirklade in pucken förbi Norrena intill stolpen.

Tommy Salo räddade sedan ett friläge från Mikael Håkanson och bara ett par minuter efteråt vispade klubbpolaren Tomi Kallio in 1–2 i numerärt överläge.

Något som lade grunden till första segern någonsin i Cloetta Center.

– Allt känns perfekt inför slutspelet. Nu ska vi först se till att säkra andraplatsen definitivt, säger Salo.

Linköping har betydligt mer att fundera över. Med ett liknande agerande i fortsättningen är risken stor att laget åker ut i kvartsfinalen för tredje året i följd.

Joakim Löwing/TT

TT