Modos supermålvakt sköt bort Timrå från slutspelet

Krizan höll nollan och gjorde mål

HOCKEY

TIMRÅ

Karol Krizan höll nollan för sjunde gången i elitserien.

Modos 25-årige supermålvakt blev inte bara ett målvaktsspöke för Timrå – han sköt dessutom bort slutspelsdrömmen för Timrå med ett välplacerat skott i tom kasse.

Ytterligare ett skott i tom bur – inprickat av junioren Andreas Melinder – blev spiken i kistan för Timrå som desperat jagade ett mål i sista hemmamatchen för säsongen.

Karol Krizan var utan tvekan den store matchhjälten.

– En dröm har gått i uppfyllelse. Alla målvakter drömmer om att få göra ett mål i motståndarkassen. Nu har det hänt – mitt livs första, sade Krizan som jublade mer över sitt mål än att han hållit nollan för sjunde gången.

Krizan pricksköt sitt mål från egen målbur när Modo spelade i numerärt underläge.

Förlusten med 0–3 samtidigt som Mora och Brynäs vann sina matcher innebär att Timrå hamnat ohjälpligt på efterkälken i jakten på en slutspelsplats – det fattas åtta poäng och det återstår bara sex poäng att spela om.

Missar slutspelsfesten

– Visst är vi oerhört besvikna att missa slutspelsfesten. Men det var inte ikväll som allt avgjordes. Vi har i allt för många matcher skapat massor av målchanser men varit för ineffektiva – den här matchen var inget undantag, sade Timråtränaren Kenta Johansson.

Modo-tränaren Harald Lückner var naturligtvis jättenöjd med den prestigefyllda segern i länsderbyt.

– Jag lider med Timrå. Det är tufft att få allt emot sig. Ishockey är ett grymt spel, konstaterade Lückner, vars Modo blev utspelade långa stunder av matchen.

Men trots 45 skott på mål och massor av heta målchanser lyckades Timrå inte peta in ett enda mål bakom omöjlige Karol Krizan.

– Jag har aldrig sett något liknande. Utan tvekan elitseriens särklassigt bäste målvakt. Modo kan bli en mycket obehaglig överraskning för topplagen i SM-slutspelet, sade Kenta Johansson.

Tätt försvar

Nu handlar Modos försvarsspel inte bara om en målvakt i ypperst världsklass, utan hela laget spelar ruskigt disciplinerat i egen zon. Trots att NHL-meriterade Mattias Timander och Hans Jonsson saknades på grund av skador.

– Vi kom till spel med fyra juniorbackar kväll och de svarade för en imponerande insats, berömde Harald Lückner. Han konstaterade också att Modo är det lag i elitserien som släppt in minst mål.

Modos mönstrade sju spelare som är 20 år eller yngre – och det var också juniorerna som spelade de avgörande rollerna.

19-årige Tommy Wargh prickade in 1–0 (hans tredje mål i elitserien), 21-årige Andreas Molinder prickade 3–0-målet i tom kasse.

Ove Byström/TT