Frölunda säkrade andraplatsen i elitserien

HOCKEY

Med en match kvar att spela i elitserien säkrade Frölunda andraplatsen i tabellen genom att besegra serieledande HV71.

Med en bra första period, en dålig andra och en hyfsad tredje vann Frölunda med 4–2 (3–1, 1–2, 0–0).

Frölunda startade matchen mycket bra och fick också 3–0 genom Jason Krog, Joel Lundqvist och Peter Högardh. De två första målen kom i numerärt överläge och det tredje i numerärt underläge.

I det läget såg det ut som Frölunda hade avgjort matchen och var på väg mot en storseger.

– Där var det lite nervöst. Det såg ut som om det skulle kunna rinna iväg och att vårt målmässiga försprång i tabellen skulle kunna försvinna, sade HV:s tränare Pär Mårts.

Frölundas Stephan Lundh var också mycket nöjd med inledningen av matchen.

– Vi började som vi slutade matchen senast mot Linköping – det vill säga mycket bra.

Med knappt fyra minuter kvar till periodpaus kunde dock HV reducera Frölundas ledning till 1–3 genom Pasi Määttänen.

I den andra perioden arbetade sig HV sakta men säkert tillbaka i matchen och reducerade Frölundas ledning till 3–4 inför sista perioden.

David Fredriksson gjorde 2–3 och Andreas Karlsson 3–4. Däremellan hade Niklas Andersson ökat på Frölundas ledning till 4–2. Tomi Kallio missade dessutom en straff för Frölunda i mittperioden.

– Vi blev alldeles för stillastående och gav bort puckar och gav HV möjlighet att skapa målchanser. Det var inte bra, sade Stephan Lundh.

An naturliga skäl var Pär Mårts betydligt nöjdare med den andra perioden.

– Jag tycker att det var starkt av oss att komma tillbaka och skapa match mot ett så bra lag som Frölunda på deras hemmaplan. Det var mycket bra.

I sista perioden rättade Frölunda till sina misstag och gav inte HV så många chanser till kvittering. Istället var det Frölunda som var närmast att göra ytterligare ett mål. Men Stefan Liv spelade då mycket bra i HV:s mål.

– Vi kom tillbaka i tredje perioden, och totalt sett så tycker jag att vi är på väg uppåt lagom till slutspelet, sade Stephan Lundh.

I och med segern över HV säkrade Frölunda andraplatsen i tabellen och får där med en extra hemmamatch i såväl kvartsfinalen som semifinalen.

– Det var mycket viktigt att vi spelade till oss den fördelen, sade Lundh.

Leif Brändström/TT