Ny vändning av Färjestad

HOCKEY

I torsdags vände Färjestad underläge 1–3 till seger med 6–3 i sista perioden hemma mot Mora.

Borta mot Djurgården fixade man en lika grym upphämtning i slutperioden – från 3–6 till 6–6 på knappt fem minuter. Färjestad tog sedan extrapoängen i förlängningen och vann med 7–6.

För Djurgården gällde ingenting – mer än att fixa en snygg avslutning inför sin hemmapublik i Globen (7101 åskådare).

För Färjestad gällde det att behålla fjärdeplatsen och därmed ha fördel av hemmaplan i en eventuell sjunde match i kvartsfinalen.

Men det var Dif som visade den hetare viljan att vinna under de första två perioderna, trots att man redan missat slutspel – senast det hände var säsongen 1986/87.

Hemmalaget gick upp i ledningen, 5–2, i slutet av den andra perioden. När sedan Nichlas Falk gjorde 6–3 12.08 in i den sista perioden trodde de flesta i Globen att Dif skulle vinna säsongens sista hemmamatch. Men domaren Christer Lärking fortsatte att plocka ut spelare och i slutet av matchen var det hemmaspelarnas tur att syna utvisningsbåset.

Via två mål i powerplay hade FBK bara ett mål kvar. Kvitteringen till 6–6 kom när bara 26 sekunder återstod genom Emil Kåberg. FBK hade i det läget tagit ut målvakten och spelade sex mot fem.

– Vi tog en chansning i slutet och det var skönt att det gick hem, sade tränaren Clas Eriksson.

– Sedan tog vi också extrapoängen och det var väldigt roligt att Martin Sevc fick sätta 7–6. Det har han jobbat hårt för.

Dif jobbade hårt hela matchen men hade inte marginalerna på sin sida.

– Det känns tråkigt att vi inte fick vinna idag, konstaterade Difs tränare Hans Särkijärvi kort och besviket.

Domaren Christer Lärking var inte den populäraste aktören på isen. Han buades ut – av bägge supportergängen. Difs assisterande tränare Challe Berglund kunde inte heller hålla tyst, och hans kommentar till Lärking i slutet av första halvlek innebar matchstraff.

Per Eklund gjorde tre mål i Dif och är därmed lagets bäste målskytt med 16 fullträffar. Jubilaren Nichlas Falk fick stora applåder med sina nya matchtröja med nummer 500. Den fick han för att han spelat det antalet matcher i Dif.

Nästa vecka börjar slutspelet och Färjestad måste förbättra en hel del om kvartsfinalen ska bli rolig.

– Det var många som hade semester idag, konstaterade Clas Eriksson.

Stig Lindmark/TT