Håll i hatten och spika fast skorna

HOCKEY

Moras klubbdirektör Jan Simons borde omedelbart spika fast sina blommiga – och faktiskt rätt omanliga – träskor i arenagolvet.

Det kommer nämligen att gå undan mot HV 71.

Allt annat än 4–0 i matcher till seriesegrarna är en stor skräll.

Inför säsongen var det många experter – ja, i stort sett alla – som tippade Mora i kvalserien, men laget har överraskat och spelat skjortan av nästan samtliga så kallade ”hockeykännare” i Sverige.

Jo, jag erkänner, jag var en av dessa – en av dem som inte trodde att Mora skulle lyckas undvika en kvalfylld helvetesresa under våren.

Slutspel var i alla fall otänkbart – om ni hade frågat mig.

Men tränare Harri Rindell har gjort underverk med sitt lag, som är ett ihopplock av utländska medelmåttor, gamla trotjänare och ett par spelare med framtiden bakom sig, om ni förstår.

Rindell har fått oförtjänt lite uppmärksamhet i media, men tillsammans med Luleås tränare Slavomir Lener är han faktiskt vinterns tränare i svensk ishockey.

Men nu väntar HV 71.

Seriesegrarna.

Okej, Mora vann senaste mötet med 6–0, men det resultatet var osannolikt, fullt i klass med Sveriges förlust mot Vitryssland och längdskidåkarnas tre OS-guld i Turin.

Med andra ord: det kommer inte att hända igen.

HV 71 är bättre på alla positioner – i alla fall ute på isen – och även om Harri Rindell är i ett fruktat stim just nu krävs det nog att HV-tränaren Pär Mårts ersätter Stefan Liv mellan stolparna för att kvartsfinalserien i ska bli någorlunda jämn.

Nej, 4–0 i matcher till HV 71 är det troliga, även om Mora i och med segern mot Färjestad i går visade att laget inte alls är mätt efter sin strålande elitseriesäsong.

Å andra sidan kanske resultatet i går säger mer om Färjestad än om Mora.

Klart är i alla fall att Mora numera är Dalarnas stolthet och att laget överträffat alla obefintliga förväntningar som fanns inför säsongen.

Men nu blir det åka av, Jan Simons. Var beredd.

Patrik Thornéus