10 frågor att knäcka

Lasse Anrell: Från och med i dag blir det hockeyfest nästan varenda dag

HOCKEY

Svensk hockey är glödhet. OS-guldet gav oss tillbaka tron på den vintrigaste nationalsporten.

Nu tar SM-guldet vid.

Från och med i dag blir det hockeyfest nästan varenda dag.

Det finns några frågor som kommer att få sina svar med start i kväll.

Kommer luften att ha gått ur Modo – innan kvartsfinalerna ens hunnit starta?

I veckan kom beskedet att klubbledningen väljer att spara och snåla och sparka och skickar hem sina superslovaker Rastislav Pavlikovsky och Jan Pardavy efter kvartsfinalserien mot Färjestad. Taskigt mot fansen, taskigt mot medspelarna, taskigt mot stjärnorna. För jag menar, vad är det för mening med att slå Färjestad när man ändå garanterat förlorar semifinalen med 4–0?

Kommer luften att ha gått ur Luleå – innan kvartsfinalerna ens hunnit starta? Även de väljer att spara och snåla och sparka och skickar hem superslovaken Lubos Bartecko efter kvartsfinalserien mot Linköping.

Taskigt mot fansen, taskigt mot medspelarna, taskigt mot stjärnorna. För jag menar, vad är det för mening med att slå Linköping när man ändå garanterat förlorar semifinalen med 4–0?

 Kommer luften att ha gått ur Mora – innan kvartsfinalerna ens hunnit starta?

Även de väljer att spara och snåla och sparka pengar genom att skicka hem poängkungarna Eric Johansson och Ross Lupaschuk.

Taskigt mot fansen, taskigt mot medspelarna, taskigt mot stjärnorna. För jag menar, vad är det för mening med att slå HV 71 när man ändå garanterat förlorar semifinalen med 4–0?

De rika värvar

Nu spelar det i Moras fall inte så stor roll, kanske, de förlorar ändå redan i kvartsfinalen med 4–0, men ändå...

Det här visar en sak: aldrig har skillnaden mellan fattiga och rika varit så uppenbar i elitserien. De rika värvar när det är slutspel. De fattiga skickar hem sina stjärnor.

En annan intressant fråga är hur det ska gå för Frölunda.

För första gången på länge slår de inte ur överläge. De har värvat bra i vinter och spelare som såg rätt trista ut på pappret har gått perfekt in i laget och levererat poäng.

 Sen återstår frågan Tommy Salo.

Hur ska det gå för honom i slutspelet? Det är nyckeln till Frölundas chans att vinna ett SM-guld till. Salo har varit bra hela säsongen. Men han har inte varit bäst. För att vinna SM-guld måste man ha elitseriens bästa målvakt.

 Färjestad då?

Rika, stöddiga Färjestad – hur ska det gå för dem?

Jag skulle vilja påstå att de är slutspelets verkliga outsiders. De har värvat sämre än de andra men de har ett sanslöst sparkapital i Per Ledin, Jörgen Jönsson, Peter Nordström och reservdelsmannen Thomas Rhodin.

Passar Färjestad bra

De är så lite favoriter man kan vara – för första gången på åratal har de tippats åka ut redan i kvarten. Men jag undrar om inte det passar värmlänningarna rätt bra. I alla fall om de kan få världsspelaren Pavel Patera att spela som en världsspelare.

Och Linköping?

En annan av favoriterna. Varför är det ingen som tror på LHC? Tja, kanske just för att de inte brukar räcka till. Men de har målgörare och de har rollspelare – och en strålande målvakt. Visst kan LHC vinna.

 Vinner HV 71 så som jag envist hävdat sedan jag tippade årets elitserie?

Och blir mannen som avgör årets poängkung Andreas Karlsson?

Svar: ja. HV är komplett, har seriens bästa målvakt i Stefan Liv ihop med Norrena och Krizan.

Dessutom kan de göra mål i powerplay – något som de flesta lag i årets serie är urusla på. Jag vet inte hur många spel fem mot tre som jag sett i år som inte ens de resulterat i mål. HV kan göra mål. Fredrik Olausson, Andreas Karlsson, Johan Davidsson, Mika Hannula, Björn Melin – HV kan göra mål.

Därför vinner de.

Glömde jag nån?

Ja, Brynäs. Vinner de? Nej.

I kväll startar det. Och ska vi vara ärliga så är det egentligen bara en sak vi verkligen vet; det blir aldrig som de så kallade experterna tippar.

Lasse Anrell