Spelet om miljonerna

Lagen chartrar plan till slutspelsmatcherna: Att vakna hemma kan vara väldigt avgörande

KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN LÄSBAR GRAFIK
HOCKEY

Slutspelstider - då väljer elitserielagen att chartra egna flygplan.

Kostnaden: upp till

200 000 kronor per match.

- Välinvesterade pengar, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

Slutspel innebär stora intäkter, men också stora utgifter för klubbarna. Samtliga åtta kvartsfinallag har beslutat att resa med chartrade plan till bortamatcherna.

Matcherna spelas varannan dag, och det är för att få större tid till vila och återhämtning som man väljer det snabba - men dyra alternativet.

- Vi vill att våra spelare ska komma hem samma kväll, och sova i sina egna sängar. Det hade inte varit möjligt om vi valt att flyga reguljärt, säger Helber.

Kan ladda tidigt

Några timmar efter slutsignalen uppe i Luleå i morgon är Linköpingsspelarna hemma igen och kan börja ladda upp inför hemmamatchen på måndag.

Men smakar det så kostar det. Drygt 160 000 kostar resan upp till Luleå för Linköping. Hade klubben i stället valt att flyga reguljärt hade kostnaden stannat på 100 000 kronor.

- Vi har gjort bedömningen att det är välinvesterade pengar. I ett slutspel är alla detaljer viktiga och att spelarna får längre tid att återhämta sig är en viktig del. Vi vill ge killarna de absolut bästa förutsättningarna för att lyckas, säger Helber.

Slipper bussarna

Även spelarna i slutspelet är positiva till att komma hem snabbt efter matcherna och att slippa bo på hotell eller sitta i en buss hem halva natten.

- Att vakna hemma och sedan ha en hel dag att återhämta sig kan vara väldigt avgörande i ett långt slutspel, säger HV 71:s lagkapten Johan Davidsson.

Spelarna och klubbledningen i HV71 hade en diskussion om hur de skulle ta sig de 40 milen upp till Mora. De enades om att chartra ett eget plan för 140000 kronor. En resekostnad på nästan 2 000 kronor per mil.

Hans Abrahamsson