PSYKKRIGET MOT SALO

Boork: Honken är bättre – fördel oss

Foto: PERNILLA WAHLMAN
sämst? Statistiken talar för det. Tommy Salo har sämst räddningsprocent av slutspelslagens förstamålvakter. Johan Holmqvist i Brynäs är näst bäst.
HOCKEY

Brynäs succétränare Leif Boork håller Frölunda som favorit.

Samtidigt har han sett en svaghet hos svenska mästarna.

Nämligen målvaktssidan.

– Honken är bättre än Salo. Där är det fördel oss, säger Leif Boork till Sportbladet.

Brynäs tränare Leif Boork är tillbaka och gör sitt första slutspel på tio år. Senast, 1996, ställdes hans Modo mot Frölunda, men det blev förlust – och respass i SM-semifinalen.

Nu står Frölunda på nytt för motståndet och laget är storfavorit.

– Frölunda vann ju guld senast och det säger ju faktiskt det mesta. Dessutom har Frölunda under flera år visat att man klarar av att bära favoritskap, säger Leif Boork.

Att hans Brynäs är i slutspel är en skräll. Kring jul var det turbulent i klubben. Resultaten uteblev och Leif Boork valde att sparka Tomi Miettinen, Mikael Wahlberg och Vesa Viitakoski – tre av lagets stjärnor.

Enorm kritik

Kritiken mot Boork var enorm och många ville istället se honom sparkad. Men Boork fick rätt.

– Klart att det känns bra för mig också. Jag har hela tiden sagt att man inte ska glömma bort oss lite äldre tränare bland alla ungdomar i elitserien, säger Leif Boork till Sportbladet.

En av förklaringarna till vändningen, enligt Boork, är lagets målvaktsspel.

– Honken och Korhonen (Markus) har varit helt fantastiska. Jag är speciellt imponerad över att Honken har kommit tillbaka så snabbt, säger Leif Boork.

Johan Holmqsvist gick skadad stora delar av hösten, men efter jul var han tillbaka mellan stolparna och då kom också Brynäs makalösa uppryckning.

Från bottenlag till slutspelslag.

– Jag kände inte Honken när jag kom hit, men snabbt förstod jag vad hans storhet låg i. Han är enormt envis och fokuserad, helt hänsynslös mot sig själv, säger Boork.

Den ”perfekta mixen”

Han konstaterar att Brynäs har ett övertag på Frölunda på målvaktssidan.

– Salo har varit hyfsad under säsongen och kommer säkert att lyfta sig lite i slutspelet. Han har ju en enorm rutin, men Honken är vassare, tycker jag, säger Leif Boork.

Boork pekar på fakta och statistik – som ger Brynästränaren rätt.

– Målvaktsspelet kommer att bli väldigt avgörande. Sedan är spelet i box- och powerplay naturligtvis viktigt, säger Leif Boork.

Vad säger du om Frölunda, då?

– Ett bra lag och deras förstakedja måste vi hålla ett extra öga på. I övrigt tror jag inte det blir några större skillnader i hur lagen spelar nu jämfört med i grundserien.

– Det blir nog bara detaljer som är annorlunda.

Boork tror att Brynäs kan skrälla och pratar om den perfekta mixen.

– Vi har ett gäng unga och hungriga spelare och ett gäng lite äldre, de som varit med förr, och det tror jag är bra. Vi är inte slagna på förhand i alla fall.

Leif Boork vägrar tippa utgången av kvartsfinalen.

– Jag jobbar inte som tv-kommentator längre, säger han och skrattar.

Leif Boork är tillbaka i båset.

Och Brynäs i slutspel.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM