Mora åker ut – festen måste fixas av andra

Peter Wennman: Det blir 4-0 till HV

HOCKEY

Den givna frågan efter HV:s sudden death-seger i går:

Orkar ni mera efter denna mara, Mora?

Eller sköt Lasse Jonsson luften ur den här kvartsfinalen med sitt 3-2-mål?

Frågar ni mig är svaret enkelt:

Nej, Mora orkar inte. Den lilla skrällchansen försvann redan i match ett.

Möts man i bäst av sju borde det vara alldeles för tidigt att spekulera på det viset, men här är det nog riskfritt.

Blotta tanken på att Mora, i sitt första SM-slutspel, ska kunna vinna två bortamöten med suveräna seriesegraren HV 71 känns väldigt främmande. Särskilt efter den psykologiskt knäckande förlusten i går.

Kan Mora, som tvingades slita hårt på ett litet antal nyckelspelare redan från början, vända på det här är det en liten hockeybragd.

Det talar snarare för att det blir 4-0 till HV.

Den härlige eldsjälen Jan Simons och hans pojkar har lurat expertisen hela säsongen, men nu har man fått en lite för stor kaka att bita i.

Lite synd var det nog att inte Mora kunde ta hem rond ett för att få in lite nerver i det hela. Och det såg ju så bra ut med Kalle Kermans två snabba mål i första perioden. Den avslutning som betydde 2-0 var så läcker att finländaren härmed alltid kommer att heta Is-Kalle Kerman hos mig.

En riktig skitmatch

Men HV kom tillbaka och snodde segern i sudden trots att laget egentligen gjorde en riktig skitmatch. Smålandsgänget borde kunna prestera 40 procent bättre. Ändå kopplade man alltså greppet om kvartsfinalen, och det säger allt.

Hur man sen ska få hockey-Sverige att tända till på den här matchen begriper jag inte. För alla utom Moras

och HV:s supportrar upplevs den nog som tämligen trist - och inte sjutton gjorde spelarna nånting för att ändra på den allmänna inställningen i går.

Segt, chansfattigt, dåligt tempo, profillöst.

Här måste det till nån slags aptitretare, kanske en liten konflikt av nåt slag, för att det ska bli riktig slutspelsstämning. Jag trodde det var på gång när Moras tuffing Ross Lupaschuk fick 2+2 mot HV:s tuffing Andreas Jämtin redan i andra bytet (och sen såg man inte mycket av Jämtin), men det blev inget mer av det.

Det blir väl vi i media som får försöka hitta på nåt, som vanligt.

Det har ju redan börjat på ett väldigt komiskt sätt. En annan kvällstidning än denna har just upptäckt att spelarna psykar, hånar och retar varandra på isen.

Isstadion i Gävle

Wow, vilket scoop. Är Daniel Rydmark informerad att allt han gjorde under hela 1990-talet har passerat obemärkt förbi och att förbundsledningen nu är chockad?

1965 stod jag som liten grabb tryckt intill sargen på gamla Isstadion i Gävle när Brynäs mötte Frölunda. Precis framför mig smällde Brynäs gamle backhårding Lasse Hedenström in Leif "Blixten" Henriksson i planket och väste samtidigt i örat på honom:

- Rör du puckjäveln en gång till så dödar jag dig.

"Blixten" var därefter mycket blek - det var han alltid när Hedenström var på isen - och jag var lika blek och skakad av vad jag hört.

Men samma skrämselsnack har pågått i alla matcher, i alla hallar, i alla år sen dess. Det gör inte att jag tycker att det hör till - men påstå inte att det är nåt nytt fenomen.

Fast okej, då - när det gäller att skapa "slutspelsstämning" är väl alla medel tillåtna...

Peter Wennman