Tavlan avgjorde rysarkvarten

Norrena släppte in puck från mittzon

HOCKEY

Målvakterna avgör slutspelet brukar det heta.

Det visade Tero Leinonen och Fredrik Norrena i den första kvartsfinalen mellan Luleå och Linköping – på olika sätt.

Fredrik Norrena gjorde en jättetavla när han släppte in Johan Fransons lösa fösning från mittzon i slutet av den femte perioden och Luleå kunde vinna med 4-3.

– Fan vad skönt! Jag skulle bara lägga pucken på mål, och så gick den in, säger Luleåbacken Fransson till TT.

Foto: STEFAN JERREVÅNG

Matchen i Coop Arena gick till förlängning där Linköping fick inleda i spel fem mot tre och bara storspel av Tero Leinonen höll Luleå kvar i matchen. Sedan var det Fredrik Norrenas tur att glänsa när Luleå fick chansen till powerplay.

Andreas Pihl knätacklade Tomas Koch vilket renderade i fem minuter och matchstraff. Luleå var dock ovanligt blekt och skapade inte en riktigt målchans på fem minuer.

– Det kändes som om det var en minut, sa en irriterad Salovimir Lener, Luleåtränare, till Canal Plus.

Än mer irriterad blev Lener när Karl Fabricius missade ett jätteläge i den femte perioden. Luleåspelare var helt fri framför mål medan Norrena låg ner på isen. Men Fabricius fick inte träff på pucken och försvarare hann mellan.

När publiken i Coop Arena väntade på en sjätte perioden kom så tavlan.

Willis gav LHC ledningen

Johan Fransson skulle bara dumpa pucken ner i Linköpings zon men istället gick den in bakom Norrena och matchen var över.

Gästerna från Östergötland fick annars en kanonstart.

Nyförvärvet Shane Willis hittade tidigt i matchen en förlupen puck i Luleås zon och drog mycket snyggt upp pucken i Tero Leinonens första kryss. Då hade klockan bara tickat 2.08.

Mikael ”Musse” Håkansson gav gästerna ledningen med 2-0 innan Fredrik Hynning reducerade med bara minuten kvar att spela. Hynning kom fri med Fredrik Norrena och drog den finländske målvakten enkelt till 1-2.

Tony Mårtensson utökade LHC:s ledning till 3-1 när han kallt tog hand om en retur och väntade ut en simmande Norrena. Men Luleå stretade emot och vaknade igen.

Och det var genom den så framgångsrika andrafemman med Vladimir Machulda, Tomas Koch och Lubos Bartecko. Machulda satte 2-3 efter pass av Bartecko som sedan fixade 3-3 assisterad av Koch.

Barteckos mål omdiskuterat

Men kvitteringen föregicks av en viss förvirring.

Vid ställningen 2-3 sköt Linköpings Andreas Pihl stenhårt i kryssribban. Domare Tomas Andersson signalerade direkt att han var tvungen att diskutera med måldomaren och medan spelet fortsatte sköt Bartecko in kvitteringen.

Andersson tog på sig hörlurarna men måldomaren hade problem att klargöra om Pihls skott var inne eller inte. Om pucken var inne skulle Barteckos mål automatiskt annulleras och 3-3 skulle istället bli 2-4.

Dramatik på hög nivå alltså men efter konsultation pekade domare Andersson på mål för Luleå och kvitteringen var ett faktum.

Tredje perioden präglades av ovilja att satsa och rädsla för att missa. Hemmalagets Jaroslav Obsut fick dock drömläget med bara tolv sekunder kvar i spel fyra mot fyra men Norrena räddade.

Resten kan ni.

Daniel Lagerqvist