Hockeyhjältens hemliga vapen

Kallio vägrar ta av sig smycket

HOCKEY

GÖTEBORG

Silversmycket sägs betyda "långt liv och lycka".

Frölundas Tomi Kallio bär det ständigt med sig.

- Jag skulle absolut inte spela utan det, säger han.

Och erkänner att han är mycket vidskeplig.

Foto: ANDERS WEJROT
vidskeplig Halssmycket med det kinesiska tecknet har Frölundas Tomi Kallio burit varje match i åtta år. "Jag tror ganska mycket på såna saker, säger han.

Precis som många idrottsmän tror Tomi Kallio att små detaljer och invanda mönster kan göra skillnad. Smycket runt halsen är bara en av många smådetaljer som måste fungera.

Det är halvt på skoj - halvt på allvar.

- Jag tror ganska mycket på såna saker och har alltid haft saker för mig som jag måste göra före match, förklarar Kallio.

Lyckosmycket köptes i Åbo för snart åtta år sedan och har blivit viktigt för Tomi. Han har haft det på varje match han spelat sedan sedan han fick det som en gåva. Han skulle må dåligt utan det.

Tar inte av smycket

- Jag tar aldrig av mig halsbandet om jag inte absolut måste. Bara om jag ska få till exempel massage just där, säger han.

Skyttekungen Tomi Kallio kommer för alltid att vara en hjälte i Frölundafansens ögon sedan han sköt det efterlängtade SM-guldet till Frölunda för tre år sedan. Han kom sent under säsongen, var ovärderlig under slutspelet och satte dessutom det avgörande målet i sista finalmatchen.

- Det är ju till stor del fansen och publiken som gör att jag trivs så bra.

Så bra att han nyligen skrev ett nytt tvåårskontrakt med option på ytterligare ett.

När slutspelet nu kommit igång, och första kvartsfinalen ska spelas i Scandinavium i dag, menar han att vi ännu inte sett det bästa av årets Frölunda.

- Många har gått och sett fram mot slutspelet och vi ha rutinerade spelare som vet vad som krävs för att vinna.

Seger i Gävle, nu får Brynäs svårt att slå ut er?

- Det är inte klart än, men visst ser det bra ut.

- Vi har respekt för Brynäs och vet att dom kan spela bra. Men samtidigt litar jag väldigt mycket på vårt lag och vet att vi inte visat vårt bästa än.

Är laget fokuserat eller tänker ni redan på matcher längre fram i slutspelet?

- Du, i det här laget har det aldrig varit fel på fokuseringen eller inställningen inför en match.

Tvåa i poängligan

Tomi Kallio själv har gjort ännu en kanonsäsong som tvåa i den totala poängligan och etta i skytteligan, för Håkan Loob Trophy som seriens vassaste avslutare. Sedan han kom till Frölunda snittar han nästan en poäng per match.

- Jag är absolut nöjd även om man alltid tycker att man kan göra fler mål när man spelar med Niklas Andersson och Jonas Johnson.

Säger Tomi Kallio och kontrollerar att lyckoamuletten runt halsen sitter på plats när han ska ut på ännu ett träningspass.

- Jag hoppas verkligen att flytet håller i sig framöver, säger han och skrattar.

Alla Kallios ritualer

Martin Strömberg, Thomas Tynander