Ska Modo ha en chans måste Krizan bli den bäste igen

Lasse Anrell: Jönsson gick i spetsen för Färjestad

HOCKEY

Han gick in i slutspelet som elitseriens bästa målvakt.

Han lämnar första kvartsfinalen mot Färjestad som en nybliven högst medioker målvakt.

Ska Modo ha en chans måste Karol Krizan bli den bästa målvakten igen.

Karol Krizan kom till Modo med på sin höjd ett hyfsat rykte; ingen given stjärna, kanske inte ens en given förstamålvakt.

Försäsongen gjorde inte hans rykte bättre. Det talades om en... väldigt okonventionell målvakt, för att uttrycka det finstämt. Han spretade, han var yvig, han gav returer, även på såna skott som det inte gick att ge returer på.

Så skadades Michael Zajkowski och Krizan var förstemålvakt. Och plötsligt var han alldeles strålande. Hans räddningsprocent har varit enastående. En självklar förstemålvakt. Elitseriens bästa. Och i OS var han bra när han fick stå.

Orsakade minst två av målen

I går var han märkligt dålig. Han släppte returer på det mesta. Han var tafatt när Färjestads forwards var i närheten, han höll på att sjabbla in skott som inte ens gick på mål.

Och hans klantighet orsakade åtminstone två mål:

Pelle Prestberg gjorde 3-0. Han grävde fram pucken bakom mål, lurade ofattbart nog tre Modospelare - Mattias Hellström, Jesper Damgaard och Tobias Enström som borde skämmas alla tre - innan han lurade Krizan med en ickefint. Billigt. Inte bara Krizans fel, men han var delaktig i att Prestberg hade öppen gata in i mål.

Peter Nordström gjorde 5-2. Även där var Krizan loj och hängde inte med.

Däremellan gjorde han ett osäkert intryck och slovaken kan inte fortsätta spela så här om Modo ska ha en chans att skaka Färjestad, särskilt inte nu när kvartsfinalcirkusen nu flyttar till Karlstad.

Men okej, jag ska inte lasta Krizan för Modos usla försvarsspel. Det räckte att lyssna på lagkapten Per Svartvadet som efteråt surt konstaterade:

- Pelle Prestberg fick gå ifrån tre av våra man - så får det inte gå till.

Nej, just det. Dags för lagkaptenen Svartvadet och tränaren Lückner att tala allvar med drällande försvarare - och målvakt.

Och dags för Rastislav Pavlikovsky och Ján Pardavy att inte spela så att det ser ut som om Modo bara borde behöva betala statistskatt för dem.

Färjestad har blivit kraftigt nertippade inför slutspelet.

Delvis beroende på att Modo haft en bra andrahalva av serien - bäst av alla lag - men dels också för att alla så kallade experter gillar att tippa ner stöddiga, kaxiga, rika Färjestad.

Jörgen Jönsson gick i spetsen

Nu visade Jörgen Jönsson och hans pojkar att tipparna som vanligt mer ägnat sig åt önsketänkande än logisk analys.

Och det var Jönsson själv som gick i spetsen, just det som måste ske om Färjestad ska kunna vinna. Han var åtminstone 80-procentig medan Pelle Prestberg var 100-procentig. Han gjorde ett mål helt på egen hand medan Jönsson hade tre assist.

Peter Nordström var spelmässigt 60-procentig. Han är fortfarande långt efter med skridskoåkning och fysik, men trots det gjorde han två mål: det viktiga förstamålet efter en klassisk upprullning i powerplay. Och så det matchavgörande 5-2 när Krizan stod och sov.

Jesper Mattsson är en annan spelare som kan vara nöjd. Han kompletterar verkligen Färjestads forwardsuppsättning med sitt högerskytte. Hans kedja med Ledin och Kåberg fungerade mycket bra.

Skicka hem Patera, Loob

Däremot är det svårt att se vad Pavel Patera bidrar med förutom att skinna klubben på sexsiffriga belopp per match och duktiga medspelare på istid. I går var han långsam och seg igen.

Skicka hem honom, Loob, om han inte börjar leverera.

Modo hade otur med domaren Christer Lärking. Han bestal dem på ett mål när han blåste av för tidigt. Annars tyckte jag han höll en bra nivå. Nästan nolltolerans där varenda hakning innebar utvisning. Bra.

Däremot är det lite förvånande att spelet inte blev snabbare trots domarnivån. Utan hakningar borde tempot stiga som det gjort i NHL. Här såg det snarare långsammare och fegare ut.

Dålig hockey, kort sagt.

Skärpning, grabbar. Det är slutspel. Det ska vara hockeyfest då.

Till sist borde Modo rycka upp sin musikunderhållning. Att spela "Always look on the bright side of life" 127 gånger per match vid alla utvisningar blir en smula tjatigt.

Lasse Anrell