Hotet mot Elitserien

Allsvenskan kräver stopp för värvning under säsongen

Foto: JIMMY WIXTRÖM
KRÄVER ÄNDRING Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan, har lämnat in en motion till hockeyförbundets årsmöte. "Vi kommer inte att överleva om det här fortsätter", säger han om elitserielagens nuvarande värvningar.
HOCKEY

Hockeyallsvenskan tänker göra en kupp på Ishockeyförbundets årsmöte i juni.

Målsättningen är att införa ett värvningsstopp i elitserien och allsvenskan.

- Vi i allvenskan har svårt att fortsätta med vår verksamhet med nuvarande värvningsregler, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

De 15 allsvenska klubbarna träffades för ett möte under OS-uppehållet.

Många av klubbarna var besvikna och lite uppgivna.

Anledningen är de stora skillnaderna mellan elitserielagens förutsättningar och i vilken miljö som de allsvenska klubbarna befinner sig i.

Under mötet beslöt de att göra något radikalt. De satte samman tre motioner som de nu lämnar in till Svenska Ishockeyförbundet.

Den mest intressanta motionen är att de allsvenska klubbarna vill införa ett värvningsstopp i elitserien och allsvenskan samt division 1.

- Vi vill inte att elitserieklubbarna ska kunna exploatera våra klubbar, och division 1, på de talanger som vi fostrar. Vi kommer inte att kunna överleva om det här fortsätter, säger Stefan Bengtsson, vd för Hockeyallsvenskan.

Truppen klar i oktober

Om motionen får gehör och tävlingsbestämmelserna ändras innebär det att elitserielagen måste ha sin trupp klar 20 oktober och efter det kan de inte värva spelare varken från utlandet eller allsvenskan.

Det innebär att elitserieklubbarna måste ha sin trupp klar i början av säsongen och kan därmed inte värva mitt under pågående grundserie om man hamnar i en jobbig situation och placering i tabellen.

Till exempelvis har Brynäs värvat sex spelare mitt under den pågående säsongen, flera av dem från allsvenskan.

- Att elitserieklubbarna värvar från oss innebär en ständig oro i de allsvenska trupperna under en stor del av säsongen, liksom bland ledare, publik och andra. Vi i allsvenskan vet aldrig om vi ska kunna behålla den trupp som man knutit till sig inför den viktiga slutfasen av serien, säger Stefan Bengtsson.

Förändring möjlig

Svenska Ishockeyförbundets styrelse äger tävlingsbestämmelserna. Men förbundets årsmöte är överordnat styrelsen.

Enligt Stefan Bengtsson är det därför möjligt att genomföra en förändring i tävlingsbestämmelserna om årsmötet godkänner motionen om värvningsstopp.

På årsmötet är det ishockeydistrikten som har makten.

Elitserieklubbarna har bara 48 röster och distrikten har 191 röster.

Övertala distrikten

Elitserieklubbarna är givetvis emot den nämnda motionen och kommer att försöka rösta ned motionen om värvningsstopp.

Nu är det upp till de allsvenska klubbarna att försöka övertala distrikten att rösta på deras motion.

- Jag tror att vi har 50 procents chans att lyckas. Många distrikt har hockeyklubbar i allsvenskan och i division 1 som drabbats hårt av elitserielagens exploatering. Vi har tre månader på oss att försöka få med oss så många röster som möjligt,säger Stefan Bengtsson.

I DAG

NYA REGELN

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM