Terapin lyfte matchhjälten

”Jag har blivit starkare”

HOCKEY

JÖNKÖPING

Tre mål i går och matchhjälte.

Nu tackar Stefan Pettersson den psykolog-hjälp han fått under säsongen.

- Jag har behövt lufta en del saker och det har hjälpt mig både som hockeyspelare och människa att prata med psykolog, säger Stefan Pettersson.

Stärkt Stefan Pettersson slog till med tre mål mot Mora i den andra kvartsfinalen. En bidragande orsak till succén är den terapi Pettersson deltagit i.

Stefan Pettersson har spelat fem säsonger i elitserien. Och målskyttet har alltid varit hans bästa verktyg.

Men han har aldrig gjort tre mål i en och samma elitseriematch-förrän i går.

Då gjorde han HV:s samtliga mål.

Det tredje och sista målet kom i förlängningen.

Avslut- och terapi

Tala om att välja rätt tillfälle att göra ett oäkta hat- trick.

Hemligheterna bakom Stefan Petterssons superba skott är främst att han tränat väldigt mycket avslut och skott på mål på egen hand efter träningar.

Men också att han varit en av de mest flitiga att anlita HV 71:s psykolog Pär Pettersson.

- Ja, speciellt inför den här säsongen träffade jag honom flera gånger. Jag har blivit en starkare och bättre människa av samtalen med Pär, säger Stefan Pettersson.

Gynnat spelet

HV71 är en föregångsklubb vad gäller mental rådgivning och att kunna stärka individerna i laget. Pär Pettersson har jobbat med HV 71:s tränare Pär Mårts i flera år och när Mårts flyttade till Jönköping såg han till att Pettersson blev en resurs för HV 71.

- Jag har behövt lufta en del saker. Det har rört mig som privat människa. Och inte som hockeyspelare. Man har funderat på en del saker. Nu mår jag bättre och det har gynnat mitt spel på isen, men även hur jag är med familjen på hemmaplan, säger Stefan Pettersson.

Sett till Stefan Petterssons avgörande mål i går är det absolut inte något fel på hans självförtroende eller hans mentala styrka.

- Det enda jag tänkte när Stefan kom in i Moras zon var; gud, hoppas han inte skjuter från den där vinkeln. Men det gjorde han, säger Pär Mårts.

Siktar alltid högt

Men tur var det att Stefan Pettersson sköt. Pucken gick rakt upp i första krysset. Mora-målvakten Daniel Sperrle agerade lite besynnerligt och försökte plocka pucken över klubbhandsken - ett ungdomsmisstag.

- Jag siktar alltid högt i målet. Men om jag ska vara ärlig siktade jag aldrig vid sista målet. Jag skulle åka och byta och försökte bara få pucken på mål. Jag tittade ned och tog i allt jag bara kunde, säger Stefan Pettersson.

Tomas Ros