Nej, Mora – det här vänder ni inte

Tomas Ros: HV har lärt sig extremdefensiven

HOCKEY

Tyvärr - Mora.

Det här kan ni inte vända.

Nu har HV 71 lärt sig er säck-hockey och de kommer inte att köra in i säcken något mer.

Kvartsfinalen i Kinnarp Arena kunde lika varit ifrån omgång 27 i elitserien.

Inga närkamper.

Inte många handskar i ansiktet eller tjuriga miner.

Mora hade en stram gameplan som de följde till 100 procent. De måste de göra mot HV 71. Sett spelare för spelare och jämfört med HV 71 lag har de ingen chans.

Harri Rindells taktik var följande:

Ingen forechecking i offensiv zon.

Inga dumma utvisningar.

2-2-1-uppställning med fem spelare i mittzonen som skulle ta ned farten på HV 71:s anfallare.

Många lag kör med samma taktik - men få lika slaviskt eller försvarsinriktat. Mora-tränaren Harri Rindell erkände efter matchen att Mora troligtvis inte spelat så här defensivt någon gång tidigare. Just 2-2-1-uppställningen var nära att avgöra matchen för Mora.

Den klassiska försvars-uppställningen, som kallades för säckhockey av före detta förbundskaptenen Arne Strömberg, var ruggigt effektivt.

HV 71 hade faktiskt stora problem när de inte kunde åka in med pucken i anfallszon. De fastnade i säcken och hittade inte ut.

Vehanen - konståkare?

HV 71 är inte vana med att behöva dumpa ned pucken i anfallszon för att skapa tryck eller långa anfall mot motståndaren.

Gång på gång körde Johan Davidsson och Andreas Karlsson fast i mittzonen. Och ofta resulterade det i att Mora vände snabbt och kom i farliga kontringar.

Publiken busvisslade stundtals åt HV 71:s tröga spel.

Men nu står det 2-0 i matcher till HV 71.

Och den extrema försvarshockeyn kommer inte att överraska HV längre.

Man har lärt sig läxan.

Och att Mora vinner två matcher i Kinnarps Arena den kommande veckan är lika troligt som att Marian Hossa skulle skriva ett femårs-kontrakt med Siljanslaget.

Mora chartrade ett eget plan till Jönköping. Men bara 29 spelare, tränare och ledare kunde följa med. Det fanns bland annat inte plats för klubbdirektör Jan Simons eller en del bagage. Som målvakten Petri Vehanen spelade kunde man tro att hans utrustning inte fått plats eller att han spelade med konståkningsskridskor.

Han var inte bra.

Med Daniel Sperrle i målet hela matchen hade det varit 1-1 i matchserien nu.

6 979 i Kinnarps Arena.

Inte heller fullsatt i Gävle i fredags eller i Kempis eller i Coop Arena i förrgår. Samma negativa trend i Göteborg i går.

Är det skyhöga biljettpriser som avskräcker?