Färjestad besegrade Modo

HOCKEY

Färjestad har övertag på Modo efter seger i den första kvartsfinalen.

Efter två perioder i returen hemma i Löfbergs Lila Arena ser övertaget ut att hålla i sig.

Mikael Zajkowski ersätter Karol Krizan i Modomålet i tredje perioden. Det dröjer dock inte mer än 3.39 innan även han får släppa in ett mål, satt av Mathias Johansson ur snäv vinkel. Peter Öberg drar på sig matchstraff efter att ha hoppat in en tackling på Peter Nordström som var placerad vid sargen. Checking from behind lyder domslutet och både Emil Kåberg och Pelle Prestberg vill snacka med Öberg innan han lämnar banan. Strax därpå tråcklas 7-0 in och Radek Hamr får målet.

Andra Perioden

Andra perioden började tungt för Modo. Anthony Tuzzolino fick börja i utvisningsbåset efter en sen utvisning i första perioden, och 40 sekunder in i perioden drygade Färjestad ut sin ledning till 2-0 genom Thomas Rhodin. Efter 6.40 är det dags för hemmamål igen. Martin Sevc avancerade fram emot Krizans mål och sprätte upp pucken över Modo-målvaktens vänstra axel.

3-0 och Modo var skakat. Harald Lückner begärde timeout. Men det hjälpte inte. Färjestad matade på och hade flytet och satte sina chanser.

4-0 är en läckerhet. Pelle Prestberg parkerade vid Krizans högra stolpe och bara väntade och väntade på passet från Jörgen Jönsson. När det kom rakade han lika enkelt som snyggt in pucken. 5-0 signerades Mathias Johansson och matchen kändes så här dags förlorad för Modo.

– Det är beklagligt, sammanfattar Modos Per Svartvadet matchen i andra periodpaus.

– Vi måste rycka upp oss för det är en lång serie, säger han till Canal+. Men det ser tungt ut när vi tar så mycket utvisningar. Vi är inte riktigt på tå och har inget att skylla på.

Första perioden

Det var FBK som tog kommandot i den första perioden genom att göra matchens första mål. Målet kom vid 8.05 på matchuret och efter ett långt, tungt anfall av Färjestads förstafemma. Tröttkörda Modospelare hann till slut inte med, och Mathias Johansson hittade Jonas Höglund med ett pass bakom ryggen. Höglund kom i fart och lade pucken enkelt mellan benen på Karol Krizan.

Ett par minuter senare fick Modo tillfälle att kvittera i ett fem mot tre-överläge, men Damgaard drog på sig en utvisning och tillfället rann modoiterna ur händerna.

Modo var dock inte chanslösa, cirka 14 minuter in i perioden hade Andreas Salomonsson ett rungande skott i stolpen. Minuten senare jämnade Martin Sevc ut stolpträffarmatchen när Krizan gett sig ut på utflykt. Jörgen Jönsson hade dessutom en riktig kanon i kryssribban i slutminuten och Färjestad tog över matchen allt mer.

– Vi är alldeles för passiva och stillastående, sade Andreas Salomonsson självkritiskt i första periodpausen till Canal+. Vi får skärpa oss i andra.

Robert Triches